Ψυχαναγκασμοί και καταναγκασμοί.Μήπως ήρθε η ώρα για θεραπεία και απαλλαγή?

δημοσίευση | 05/02/2016 στην κατηγορία Υγεία

 

Γράφει ο Νεκτάριος Κοσμάς, τελειόφοιτος κέντρου εφαρμοσμένης  συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας

 

.

 

Ψυχαναγκασμοί και καταναγκασμοί.Μήπως ήρθε η ώρα για θεραπεία και απαλλαγή?

 

 

 

Καθημερινά ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων βιώνει επίμονες ιδέες,επαναλαμβανόμενες σκέψεις και παρορμήσεις,τους ονομαζόμενους ψυχαναγκασμούς με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει έντονο άγχος και δυσφορία.Για την καταστολή τους ή την εξουδετέρωσή τους εφαρμόζουν κάποιες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ( π.χ. πλύσιμο χεριών,τακτοποίηση,έλεγχος) ή νοητικές πράξεις (π.χ.προσευχή,μέτρημα,επανάληψη λέξεων σιωπηλά) τους ονομαζόμενους καταναγκασμούς.Τα άτομα αυτά νιώθουν αναγκασμένα να εκτελέσουν τους καταναγκασμούς όχι για ευχαρίστηση αλλά καθαρά για ανακούφιση απ΄όλο το υπέρμετρο άγχος και για να αποτρέψουν κάποιες φορές κάτι το οποίο τους προκαλεί ανασφάλεια ή φόβο.

 

 Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ατόμων με ψυχαναγκαστική διαταραχή οι οποίες είναι οι εξής:
 
. Αυτοί που πλένονται συνέχεια: φοβούνται τη μόλυνση.Συνήθως έχουν εξαναγκασμούς καθαρισμού ή πλυσίματος χεριών.
 
. Οι ελεγκτές: ελέγχουν επανειλημμένα τα πράγματα (μάτια της κουζίνας,κλειδαριά πόρτας,θερμοσίφωνα,κ.λ.π.) τα οποία συνδέουν με τη ζημιά ή τον κίνδυνο.
 
. Αυτοί που αμφιβάλλουν και οι "αμαρτωλοί" δηλαδή οι φοβισμένοι ότι εάν δεν είναι όλα τέλεια ή γίνονται ακριβώς σωστά κάτι φοβερό θα συμβεί ή θα τιμωρηθούν.
 
. Οι μετρητές και τακτικοί: έχουν εμμονή με την τάξη και τη συμμετρία.Μπορεί να έχουν δεισιδαιμονίες για ορισμένους αριθμούς,τα χρώματα, ή συγκεκριμένη τακτοποίηση.
 
. Οι αποθησαυριστές: φοβούνται ότι κάτι κακό θα συμβεί εάν πετάξουν κάτι ή το αποχωριστούν.Συσσωρεύουν υποχρεωτικά τα πράγματα που δέn χρειάζονται ή δε χρησιμοποιούν.
 
 Συνήθως τα άτομα αυτά δεν καταλαβαίνουν ξεκάθαρα ότι κάνουν κάτι το οποίο δεν είναι "σωστό",γιατί έχουν μάθει να κατηγοριοποιούν σε "σωστό" και "λάθος".Νιώθουν όμως  κάποιες στιγμές ότι γίνονται υπερβολικοί ή παράλογοι.
Πολλές από τις σκέψεις και τις συμπεριφορές αυτές πηγάζουν από τη μάθηση κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν  τον κίνδυνο εμφάνισης της διαταραχής περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό,στρεσογόνα γεγονότα και χαρακτηριστικά προσωπικότητας όπως είναι η τελειομανία.
Ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος υπάρχει και η ανάλογη θεραπευτική αντιμετώπιση,αποτελεσματικότερη είναι η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να χρειάζεται και συνδυασμός με κάποια φαρμακοθεραπεία.
 
 
 
Πατώντας εδώ http://www.feysstyle.gr/post/89/test-axiologisis-Dr-Frank-Lamagnere μπορείτε να κάνετε ένα τέστ  του Dr Franck Lamangere για να αξιολογήσετε την ψυχαναγκαστική σύνθεση της προσωπικότητας σας ή ακόμη,θα μπορούσαμε να πούμε την "ψυχαναγκαστική πλευρά" σας.
 
 
 
 
Αυτή η στήλη κάθε μήνα θα αναλύει ένα θέμα ψυχολογίας και όσοι-ες επιθυμείτε να ασχοληθούμε με κάποιο συγκεκριμένο θέμα μπορείτε να στέλνετε e-mail στο  nektarioskosmas@windowslive.com και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε ότι ενδιαφέρει κάθε φορά την πλειοψηφία από όσους έχουν στείλει.