ΑΠΙΣΤΙΑ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ

δημοσίευση | 18/01/2016 στην κατηγορία Υγεία

Η απιστία δεν μπαίνει στην ζωή μας χωρίς λόγο ,πάντα υπάρχει κάποιος λόγος για να γίνει κάποιος άπιστος. 

 

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΜΙΑΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΟ ΓΑΜΟ
 
1) Πολλά χρόνια συμβίωσης τα οποία έχουν φέρει την απόλυτη βαρεμάρα μεταξύ τους
2) Κανένα σεξουαλικό ενδιαφέρον.
3) Η ανάγκη του άντρα η της γυναίκας για επιβεβαίωση
4) Εκδίκηση Ή τιμωρία
5) Ένας καινούργιος έρωτας
5) Φυγή από τον γάμο
 
Η απιστία είναι ο φόβος και ο τρόμος μιας σχέσης.....συνήθως ο άντρας είναι αυτός που οδηγείται συχνότερα στην απιστία σύμφωνα με τις στατικές.Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την Αμερικανική Ένωση για το Γάμο και την Οικογενειακή Θεραπεία για τα παντρεμένα ζευγάρια, το 25% των αντρών και το 15% των γυναικών έχουν κάνει σεξ εντός γάμου. Δεδομένου, όμως, ότι οι άνθρωποι, έστω και ανώνυμα, δεν παραδέχονται εύκολα κάτι τέτοιο, υποθέτουμε ότι τα ποσοστά θα είναι πολύ υψηλότερα. 
Όταν γνωρίζεις τα προβλήματα καλό θα είναι να προλάβεις το κακό ή τουλάχιστον να προσπαθήσεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Τι νοιώθει ο απατημένος σύντροφος

Στην απιστία, ο πληγωμένος σύντροφος νοιώθει πως δεν είναι πια ξεχωριστός στη ζωή του άλλου κι αυτό είναι πολύ οδυνηρό. Ο απατημένος σύζυγος βιώνει συναισθήματα εγκατάλειψης, ταπείνωσης και αδυναμίας, παρουσιάζει ελλείμματα στον αυτοσεβασμό του, καταφεύγοντας σε ενέργειες που ποτέ δεν φανταζόταν, ότι μπορεί να κάνει
Η σύγκριση με τον εξώγαμο εραστή ή ερωμένη εγκαθίσταται στο μυαλό του, αποκτά τη λανθασμένη σκέψη και εμμονή, ότι είναι οπωσδήποτε καλύτερος. Παράλληλα, βιώνει ισχυρό κλονισμό στην αυτοπεποίθησή του. Η σχέση εμπιστοσύνης με τον εαυτό του και τους γύρω του κλονίζεται, επειδή ντρέπεται για την ανοησία, την επιπολαιότητα και την αφέλεια, που έδειξε, για το διάστημα, που δεν είχε αντιληφθεί το γεγονός.
Απειρες σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό του, θυμάται ένα σωρό μικρά γεγονότα, που δεν τα είχε αξιολογήσει, και που τώρα τα αναθεωρεί αξιόπιστα, πιστεύει ότι έπρεπε να εγείρουν έγκαιρα και όχι τόσο καθυστερημένα, τις υποψίες του για την εξώγαμη σχέση του συντρόφου.
Βέβαια, δεν αναφέρονται εδώ οι περιπτώσεις του ψυχαναγκαστικά καχύποπτου και με εμμονές συζύγου, που όλη του τη ζωή ακολουθεί την αλχημεία του μυαλού του, βλέποντας παντού ύποπτα σημάδια απάτης. Αυτοί οι άνθρωποι είναι συνήθως δυστυχισμένοι και φέρνουν δυστυχία και στο σύντροφό τους, καθησυχάζουν μόνο όταν βρουν τις αποδείξεις μιας εξώγαμης σχέσης, στην οποία, οι ίδιοι έχουν οδηγήσει τον αγανακτισμένο σύντροφό τους.
 
Πώς αντιμετωπίζουν την απιστία τα περισσότερα ζευγάρια;

Από την κλινική πείρα των ψυχολόγων, ο τρόπος επεξεργασίας και η αντιμετώπιση της απιστίας, από τον πληγωμένο σύντροφο, είναι σχετική και ανάλογη με τις αντιλήψεις του για τον γάμο, τις σχέσεις και την έννοια της Δέσμευσης μέσα στον γάμο.
Φαίνεται, ότι η αντίληψη της νομικής δέσμευσης είναι ακόμα ισχυρή, τουλάχιστον στην ελληνική κοινωνία, αν και είναι περίπου 20 χρόνια, που θεσμοθετήθηκε ο αντικειμενικός κλονισμός του γάμου και το δικαίωμα λύσης του, με την επιθυμία έστω του ενός από τους δυο συντρόφους, εφόσον κρίνει ότι δεν υπάρχει σχέση. Η ίδια δηλαδή η νομοθεσία αναγνώρισε ότι η αναζήτηση ικανοποιητικής σχέσης μέσα στον γάμο είναι ισχυρότερη από τη νομική δέσμευση.
Αν ο απατημένος σύντροφος, λοιπόν, θεωρεί ότι ο γάμος είναι ένα συμβόλαιο, μια ισόβια δέσμευση και αγνοήσει το ζήτημα της σχέσης και τους άλλους εμπλεκόμενους παράγοντες ουσίας, τότε στην απιστία θα αντιδράσει δογματικά, θα την θεωρήσει έγκλημα και θα απαιτήσει την ανάλογη ποινή.
Ομως, τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά: Συνήθως η απιστία είναι το αποτέλεσμα μιας κλονισμένης συμβιωτικής σχέσης, πράγμα που ο ένας ή και οι δυο σύντροφοι αρνούνται ότι συμβαίνει. Στις περιπτώσεις απιστίας, ο γάμος βρίσκεται σε κρίση για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει αδυναμία να παρθούν αποφάσεις διαζυγίου και έλλειψη επιθυμίας για την αποκατάσταση της σχέσης.
Ομως, η εξώγαμη σχέση δεν πληγώνει μόνο τον απατημένο σύντροφο αλλά και τον άλλο. Η ρομαντική αγάπη δεν έχει συνήθως χρονική αντοχή. Η μυστικότητα, που χαρακτηρίζει μια σχέση, δημιουργεί δραματικές και διεγερτικές εμπειρίες, χωρίς μακρόχρονη διάρκεια. Η μυθοποίηση της σχέσης στηρίζεται στο ρομαντισμό, την έλλειψη οικειότητας και δέσμευσης, εξαιτίας της μη συμβιωτικής σχέσης, άφθαρτη από την καθημερινότητα και την ρουτίνα.
Ομως, υπάρχει δυνατότητα να αποκατασταθεί ο γάμος και η σχέση και μετά από αυτή την τραυματική εμπειρία, αν, αντί της ασυγκράτητης έκφρασης αρνητικών συναισθημάτων, υπάρξει διάλογος, αμοιβαία συγγνώμη και κατανόηση, ανάληψη ευθυνών και γνήσια διάθεση και από τους δυο συζύγους
 
 
 
Παρότι η απιστία δημιουργεί πρόβλημα σε μια σχέση, μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να βγει πιο ενωμένο μέσα από αυτή.
 
Οι άντρες βιολογικά είναι πιό άπιστοι εκ φύσεως, πρέπει να διαμοιράσουν τα γονίδιά τους. Προσπαθούν  ασυνείδητα πηγαίνοντας με πολλές γυναίκες να εξασφαλίσουν μια μορφή αθανασίας. Οι γυναίκες είναι λιγότερο πολυγαμικές σε σχέση με τους άνδρες -οι γυναίκες ικανοποιούνται με την απόκτηση παιδιού ή παιδιών, παύουν να αναζητούν τη συνέχειά τους. Όλα αυτά είναι ασυνείδητα βέβαια, αλλά είναι βιολογικές ανάγκες. Σημειωτέον επίσης ότι η απιστία γίνεται και για την ευχαρίστηση, την απόλαυση, την επιβεβαίωση.Δύσκολα θα υπάρξει ουσιαστική σχέση μετά την απιστία. Κάθε μέρα κατά μέσο όρο  δυο με τρία ζευγάρια  έχουν το ίδιο πρόβλημα, όπου συνήθως η γυναίκα έχει συλλάβει τον άντρα μέσω μηνυμάτων να την απατά και ζητάει να χωρίσουν.  Έξεταζουμε αν ο γάμος είναι καλός σε γενικές γραμμές και αν υπάρχει κάποιο περιθώριο συγχώρεσης του αμαρτωλού συζύγου, ώστε να συνεχιστεί ο γάμος. Ο γάμος δεν είναι μόνο η απιστία, είναι  η αγάπη, το ενδιαφέρον, η φροντίδα, τα κοινά χρόνια, τα παιδιά, η σχέση που τους συνέδεε. Μπαίνουν στη ζυγαριά τα καλά στοιχεία του γάμου  και η απιστία και βλέπουμε προς τα πού γέρνει η ζυγαριά.
Είναι μεγάλη η ανάγκη μας για συντροφικότητα, επιπλέον είναι η μόνη άμυνά μας απέναντι στο θάνατο. Η αγάπη είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και αν μπορούμε και να τη νιώσουμε, τότε έχουμε ένα πολύ ευτυχισμένο γάμο. Ίσως ένα καλός γάμος είναι το μόνο που χαρίζει μερικές στιγμές ευτυχίας.