''Εξαρτητικές σχέσεις''

δημοσίευση | 18/01/2016 στην κατηγορία Υγεία
 

Γράφει ο Νεκτάριος Κοσμάς, τελειόφοιτος κέντρου εφαρμοσμένης  συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας.

 

 

 

 

''Εξαρτητικές σχέσεις''

 

 

 

 Όταν μιλάμε για συμπεριφορές εξάρτησης συνήθως μας έρχεται στο μυαλό η εξάρτηση από ουσίες ή αλκοόλ. Εξαρτητικές είναι όμως και οι σχέσεις με κάποιο μέλος της οικογένειας ή και με κάποιο φιλικό πρόσωπο ή ερωτικό σύντροφο.Αυτή η "υποδούλωση" στη σχέση δείχνει  και την ανεπάρκεια που νιώθουμε.  

  Από όταν γεννιόμαστε και για κάποια χρόνια βιώνουμε καταστάσεις εξάρτησης που είναι όμως λειτουργικές και εξυπηρετούν τις ανάγκες μας έως ότου μεγαλώσουμε και αρχίσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε χαρακτηριστικά που θα μας επιτρέψουν να αυτοεξυπηρετούμαστε. Αρχικά με το θηλασμό και αργότερα με το τάισμα κρέμας και φαγητού,με τις αλλαγές στις πάνες,το πλύσιμο,την αγκαλιά και όλη την υπόλοιπη φροντίδα που χρειαζόμαστε μέχρι να μάθουμε και να μπορούμε να αυτοεξυπηρετούμαστε. Έχει σημασία στην πορεία αυτή του μεγαλώματος να αναπτύξουμε σχέσεις λειτουργικές στις οποίες να μην υπάρχει εξάρτηση και να είμαστε αυτόνομοι.Αν όμως μεγαλώσουμε χωρίς να πάρουμε ποτέ πρωτοβουλίες και μάθουμε να αν φερόμαστε σύμφωνα με  τη γνώμη των γονιών μας και αν οι γονείς λειτουργούν υπερπροστατευτικά  κάνονας μας να νιώσουμε ότι εκείνοι θα μας προστατεύουν σε κάθε κίνδυνο και ότι θα μας φροντίζουν πάντοτε ότι και αν χρειαζόμαστε  μεγαλώνοντας τότε συχνά θα ψάχνουμε να βρούμε ένα ανάλογο πρότυπο και στον ερωτικό μας σύντροφο στην ενήλικη ζωή μας. 
 Τα άτομα με εξαρτημένη προσωπικότητα δεν αντέχουν ούτε λεπτό τη μοναξιά στη ζωή τους.Πιστεύουν ότι ο σύντροφος τους είναι το στήριγμα τους ,η προστασία τους και ότι δε θα μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς  αυτόν.Φοβούνται πολύ τη μοναξιά  δε δίνουν απόλυτη εμπιστοσύνη στους συντρόφους και παραδίδονται σε σχέσεις χωρίς όρια και και όρους. Προσπαθούν να ικανοποιούν σε υπερβολικό βαθμό τις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου γιατί έτσι νιώθουν ότι του δείχνουν την αγάπη τους και ότι δε θα τους παρατήσει.Ανέχονται πολλές φορές άσχημες συμπεριφορές που μπορεί να εμπεριέχουν ακόμα βία και κακοποίηση,αρκεί να μη εγκαταλειφθούν. Αδυνατούν να παίρνουν αποφάσεις χωρίς να συμβουλεύονται τους άλλους.Κάνουν τα πάντα προκειμένου να πάρουν φροντίδα και να νιώσουν αγάπη από τους άλλους σε σημείο να κάνουν θυσίες και να ξεπερνούν τον εαυτό τους προκειμένου να μη χάσουν τη σιγουριά που νιώθουν μέσα απ' αυτές τις σχέσεις.Έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης και πιστεύουν ότι είναι αδύνατο να συνεχίζουν να ζουν  αν μείνουν μόνοι τους γιατί φοβούνται ότι είναι ανίκανοι και ανήμποροι και ότι χρειάζονται πάντα κάποιον να τους καθοδηγεί.Συνέχεια κάνουν σκέψεις φόβου και πανικοβάλλονται ότι θα τους παρατήσουν και θα μείνουν μόνοι τους.Σε περίπτωση που τους χωρίσει ο ερωτικός τους σύντροφος μπορούν να φτάσουν σε εξευτελιστικές συμπεριφορές παρακαλώντας,κλαίγοντας και απειλώντας πως αν τους αφήσουν τελικά μπορεί να φτάσουν να  δώσουν τέλος στη ζωή τους.Επίσης σε περίπτωση που τελικά  βγουν από μία σχέση φροντίζουν να βρουν επειγόντως μια άλλη για να αντικαταστήσει  τον προηγούμενο σύντροφο και τον ρόλο που είχε ώστε να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τίποτα στη ζωή τους μόνοι τους.
 Όταν μιλάνε στους γύρω τους συγχέουν τον εαυτό τους με τον σύντροφό τους με αποτέλεσμα να ακούνε κάποιες φορές και αρνητικά σχόλια  τα οποία τους ενοχλούν και αρχίζουν να αντιδρούν άσχημα.
 Ουσιαστικά τα άτομα αυτά δυστυχούν κατά βάθος γιατί βιώνουν καθημερινά τόσα αρνητικά συναισθήματα,ανεπάρκεια χάνοντας τον εαυτό τους  και μπορούν να βοηθηθούν και να αλλάξουν μόνο με ψυχοθεραπεία μέχρι να μάθουν να πιστεύουν στον εαυτό τους ,να στηρίζονται στα πόδια τους και να κάνουν πλέον σχέσεις αλληλοεξάρτησης και όχι εξάρτησης με τους γύρω τους.
 
 
 
 
 
Αυτή η στήλη κάθε μήνα θα αναλύει ένα θέμα ψυχολογίας και όσοι-ες επιθυμείτε να ασχοληθούμε με κάποιο συγκεκριμένο θέμα μπορείτε να στέλνετε e-mail στο  nektarioskosmas@windowslive.com και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε ότι ενδιαφέρει κάθε φορά την πλειοψηφία από όσους έχουν στείλει.