Μαίρη Ραζή:H επιτυχημένη ηθοποιός του θεάτρου & της τηλεόρασης παραχωρεί συνέντευξη στο Fey's Style

δημοσίευση | 22/03/2023 στην κατηγορία Συνεντεύξεις

- "Η Κυρία δεν πενθεί", μιλήστε μας για την παράσταση στο Θέατρο Πρόβα. 

-  Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Σωτήρης Τσόγκας «Η κυρία δεν πενθεί» του Κώστα Μουρσελά δεν ανεβαίνει συχνά στο θέατρο, γιατί ο Μουρσελάς είναι πιο πολύ γνωστός από τα τηλεοπτικά του έργα όπως το «Εκείνος και Εκείνος», το «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά»… Θεατρικά δεν ανεβαίνει συχνά. Εμείς θεωρούμε υποχρέωσή μας να ανεβάζουμε έργα Ελλήνων συγγραφέων για να ενισχύουμε το ελληνικό δραματολόγιο. Επιπλέον, οι παλιοί θυμούνται πάλι τον Μουρσελά και οι νέοι τον γνωρίζουν και αυτό νομίζω ότι είναι μία πολιτιστική παρακαταθήκη για το έργο του. Η παράσταση μας έχει αγαπηθεί πολύ από το κοινό γιατί ο Μουρσελάς με έναν δικό του σαρκαστικό, σατιρικό, ευφάνταστο τρόπο έχει γράψει αυτά τα κείμενα.

  Το έργο είναι μία σύνθεση κειμένων που συνδέονται μεταξύ τους με στίχους που έχει γράψει ο Κώστας Δαρλάσης και τραγουδάει η Κοραλία Τσόγκα. Έχει γράψει λοιπόν ένα κείμενο που είναι διαχρονικό, το κοινό το έχει αγκαλιάσει, το έχει αγαπήσει και εμείς, σε αυτήν την δύσκολη περιοχή της Αθήνας, στην οδό Ηπείρου και Αχαρνών (όπως γνωρίζετε η οδός Ηπείρου βγαίνει κατευθείαν στο Υπουργείο Πολιτισμού), προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον πολιτισμό μας, να παραμείνει αυτός ο πολιτιστικός φάρος, το Θέατρο Πρόβα, αναμμένος. Άλλωστε είμαστε 39 χρόνια έχουμε κάνει 90 παραστάσεις και η προσφορά μας είναι τεράστια. Ο θεατής που θα παρακολουθήσει την παράσταση και θα ψυχαγωγηθεί αλλά και θα διασκεδάσει πολύ. Είναι μια σπαρταριστή κωμωδία.

- Πολλές θεατρικές και τηλεοπτικές οι επιτυχίες σας. Πως βιώσατε αυτή την επιτυχία;

- Όταν έγινα ηθοποιός δεν με ενδιέφερε αν θα έχω επιτυχία ή αν θα με γνωρίζει ο κόσμος. Με ενδιέφερε να χαρώ και να εκφράσω τα συναισθήματά μου, την αγάπη μου για το θέατρο, για την υποκριτική και την καλλιτεχνική ανησυχία που είχα γενικότερα. Και φυσικά η επιτυχία σε αυτά που έχω επιλέξει να κάνω ήρθε από μόνη της γιατί το κοινό που μας παρακολουθεί ξέρει με κάποιον μυστικό, αθέατο τρόπο, ποια είμαι, τι κάνω και πώς το κάνω. Το κοινό δεν μπορείς να το ξεγελάσεις, το ένστικτό του δεν πέφτει ποτέ έξω, κατά έναν μυστηριώδη τρόπο καταλαβαίνει ποιος είσαι και τι κάνεις και για αυτό είμαι πολύ χαρούμενη. Νιώθω ότι βρίσκομαι σε μία μεγάλη οικογένεια που με αγαπάει και με φροντίζει.

- Πως αισθάνεστε που συνεργάζεστε με την κόρη σας και τον σύζυγό σας;

- Αισθάνομαι πολύ καλά γιατί είμαστε μία οικογένεια με τρεις διαφορετικές προσωπικότητες. Όταν καταφέρνουμε να παίξουμε και οι τρεις είναι κάτι το μαγικό. Έχουμε κοινούς τρόπους έκφρασης, διευκολύνουμε τη δουλειά μας και τους συνεργάτες μας, γιατί μιλάμε κοινή γλώσσα υποκριτική, αισθητική, καλλιτεχνική. Η δουλειά μάς ενώνει. Δεν τσακωνόμαστε πάνω στη δουλειά γιατί αυτό που θέλει ο ένας το θέλουν και οι άλλοι δύο. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό.

  Το αισθητικό αποτέλεσμα των παραγωγών μας εξελίσσεται αλλά ο θεατής που θα ‘ρθει να δει μία παράσταση στο θέατρο Πρόβα ξέρει τι θα δει. Δηλαδή έχουμε δική μας σφραγίδα θεατρική, δική μας ταυτότητα και αυτό ανανεώνεται και μας διευκολύνει υποκριτικά. Εκτός από εμάς τους τρεις, στις φετινές μας παραγωγές συμμετείχαν έξι απόφοιτοι της σχολής μας. Και αυτό μας διευκολύνει γιατί έχουμε κοινή υποκριτική ταυτότητα και αφού είναι μαθητές μας ξέρουμε ο ένας τις σκηνικές ανάγκες του άλλου. Το θεωρώ πολύ σημαντικό γιατί δίνουμε σκυτάλη και σε νέους ανθρώπους.

- Πόσο δύσκολο είναι αυτή την εποχή με δεδομένο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε να έχετε δικό σας θέατρο;

- Πάρα πολύ δύσκολο. Βέβαια ποτέ δεν ήταν εύκολο, πάντα υπάρχουν δυσκολίες. Φέτος όμως είναι μία καλή χρονιά γιατί ο κόσμος μετά από την πολλή κλεισούρα που είχε μέσα στο σπίτι, στους καναπέδες και στα κρεβάτια του, βγήκε τώρα και θέλει λίγο να εκτονωθεί, να διασκεδάσει. Οι δυσκολίες υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα στο θέατρο γιατί το κοινό έχει οικονομικές δυσκολίες και τα τελευταία λεφτά που θα χαλάσει θα είναι για την διασκέδαση του. Πρώτα θέλει να καλύψει τις ανάγκες του τις βιοποριστικές. Το θεατρόφιλο κοινό τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί και βοηθάει με την παρουσία του τα θέατρα.

  Εκτός όμως από τις μεγάλες παραγωγές που παρακολουθεί, το κοινό επιλέγει και πιο μικρά θέατρα όπου γίνονται σπουδαίες δουλειές που ο θεατής ανασαίνει την ανάσα του ηθοποιού και που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την παρουσία του κόσμου, γιατί μπορεί να είναι μικρά -εννοώ σε χωρητικότητα- αλλά μεγάλα σε καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Παρουσιάζονται έργα που ανεβαίνουν σπάνια, έχουν φθηνό εισιτήριο και γίνονταν ποιοτικές δουλειές.

- Βιώσατε ρατσισμό όταν ηρθατε από την Κωνσταντινούπολη ;

- Φυσικά και βίωσα ρατσισμό και είναι πολύ λογικό γιατί ο κόσμος δεν ήξερε ότι εμείς είμαστε Έλληνες γεννημένοι στην Κωνσταντινούπολη. Απλώς αυτή η άγνοια τους οδηγούσε σε μία διαφορετική άποψη από την πραγματικότητα. Εμένα προσωπικά και Τουρκάλα με είπανε και Σμυρνιά και Πολίτισσα και τουρκόσπορο. Φοβόμουνα να λέω ότι είμαι γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη, έκανα ιδιαίτερα μαθήματα πολλών ωρών για να αποβάλω την πολίτικη προφορά μου γιατί με κορόιδευαν. Ναι, πέρασα δύσκολα, αλλά εδώ δημιούργησα δυνατές φιλίες. Ευτυχώς στη δραματική σχολή οι συμμαθητές μου καθώς και οι καθηγητές μου ήτανε σοβαροί και δεν είχα κανένα πρόβλημα όσο σπούδαζα. Το επάγγελμα είναι διαφορετικός χώρος από την εκπαίδευση. Επαγγελματικά είχα μικρές δυσκολίες τις οποίες τις απαξίωνα και δεν με ενδιέφεραν, δεν έδινα καμία σημασία.

- Δημήτρης Λιγνάδης Πέτρος Φιλιππίδης. Ποια είναι η γνώμη σας για όλα αυτά που διαδραματίστηκαν; 

- Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει όποιος αποδειχθεί ότι παρανομεί, να δικάζεται και να τιμωρείται. Μην ξεχνάμε ότι το θέατρο είναι μία οικογένεια και όλοι γνωρίζουμε καλά ποια είναι τα μέλη αυτής της οικογένειας, τι ρόλο παίζουν, ποιοι είναι οι συγγενείς μας. Έτσι και με τις δύο περιπτώσεις. Κυκλοφορούσαν κάποιες φήμες, αλλά οι φήμες δεν είναι και αποδείξεις. Δεν πέσαμε από τα σύννεφα όταν ήρθαν στο φως οι άκομψες συμπεριφορές και των δύο πρωταγωνιστών. Εγώ στεναχωρήθηκα πολύ και με τον διασυρμό που υπέστησαν τα θύματα πάντως. Αυτά δεν είναι ωραία πράγματα. Συμβαίνουν και σε άλλους χώρους, αλλά εκεί τα κουκουλώνουν και ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται γιατί δεν τον γαργαλάει η καθημερινότητα των κοινών ανθρώπων, ενώ οι διάσημοι είναι δακτυλοδεικτούμενοι και για αυτό πήρε και τέτοια διάσταση.

- Η γνώμη σας για το metoo. 

- Το metoo καλά έγινε, αλλά νομίζω ότι έκανε κακό στο θέατρο. Από την άλλη χαίρομαι που βγήκαν από το χώρο της showbiz άτομα και έκαναν καταγγελίες για να σταματήσουν όλες οι κακοποιητικές, οι ανήθικες, οι απαξιωτικές συμπεριφορές από τους ισχυρούς προς τους αδύναμους που ψάχνουν ένα κομμάτι ψωμί. Είναι ντροπή στο χώρο της τέχνης να συμβαίνουν τέτοιες πανάθλιες και αποκρουστικές πράξεις, αλλά και ο χώρος αυτός είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας μας. Μην τα ρίχνουμε όλα στους καλλιτέχνες, ο καθένας να κοιτάει τη φωλιά του και το σπίτι του πρώτα και μετά να μιλάει

- Ποια είναι η γνώμη σας για το υπουργικό διάταγμα που υποβιβάζει τις σπουδές των ηθοποιων;

- Όπως γνωρίζετε είμαι διευθύντρια της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Μαίρης Ραζή «Η Πρόβα». Η σχολή μας έκανε προσφυγή στο ΣΤΕ για να αποσυρθεί το προεδρικό διάταγμα που δεν αναγνωρίζει την ανώτερη εκπαίδευση αλλά την θεωρεί μεταλυκειακή. Οι δραματικές σχολές εποπτεύονται από το Υπουργείο πολιτισμού και μέχρι τώρα υπήρχε ομαλή λειτουργία τους. Αισθάνομαι προσβεβλημένη απαξιωμένη, όπως και όλοι οι συνάδελφοί μου. Είναι ντροπή να λέω στους αποφοίτους μας ότι τους δίνω ένα δίπλωμα ανώτερης σχολής αναγνωρισμένης από το κράτος και δυστυχώς αυτό το δίπλωμα είναι ένα κουρελόχαρτο. Ζητώ συγνώμη από τους αποφοίτους μου, δεν είχα καμία πρόθεση να τους κοροϊδέψω. Δεν είναι τυχαίο που όλα τα νέα παιδιά έκαναν τεράστιες κινητοποιήσεις, ήταν μπροστάρηδες στον δύσκολο αγώνα για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

- Έχετε μια υπέροχη οικογένεια. Αντιμετωπίσατε δυσκολίες λόγω της δουλειάς σας;

- Έχω την οικογένειά μου, τον σύζυγό μου Σωτήρη Tσόγκα και την κόρη μου Κοραλία Tσόγκα και λόγω της δουλειάς μας ομολογώ ότι δεν είχαμε ιδιαίτερες δυσκολίες. Η κόρη μου είναι ένα ευτυχισμένο παιδί που κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα, το ίδιο και εγώ και ο σύζυγός μου, παρόλο που κάναμε δύσκολες επιλογές. Επιλέξαμε καλλιτεχνική πορεία με στόχο να εκφραστούμε και όχι να εμπορευματοποιήσουμε την τέχνη μας.  Ίσως αυτή μας η στάση να μας βοήθησε αντί να μας δυσκολέψει, γιατί όλο το συνάφι είναι πλάι μας, συμμετέχει και αγκαλιάζει οποιαδήποτε καλλιτεχνική μας επιλογή. Ποτέ δεν αισθανθήκαμε μόνοι, είμαστε πλημμυρισμένοι από αγάπη και εκτίμηση και έτσι μέσα από την καρδιά μου θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου, τους σκηνοθέτες, τους παραγωγούς θεατρικούς και τηλεοπτικούς που μας αγαπάνε και μας εμπιστεύονται.

- Έχετε δημιουργήσει φιλίες μεσα από το θέατρο που έχουν κρατήσει;

- Ναι, έχω ισχυρές φιλίες μες στο θέατρο, που έχουν κρατήσει πάνω από 40 χρόνια, δεν έχω εχθρούς. Δύσκολα ή σχεδόν ποτέ δεν έχω ακούσει κακή κουβέντα για μένα, τουλάχιστον από όσο μπορώ να ξέρω. Δεν δίνω κανένα δικαίωμα να με κατηγορήσουν για οτιδήποτε ούτε εγώ θα πω κακή κουβέντα για κανέναν. Ο χαρακτήρας μου είναι τέτοιος που αφήνω μόνο τα άσπρα περιστέρια να χτίσουν φωλιά στην καρδιά μου και έχω έναν μηχανισμό που αυτοματοποιημένα διώχνει τα μαύρα πουλιά.

- Τέλος, μια ευχή για το site μας, το Fey's Style.

- Σας κάνω μία ευχή, να είστε έτσι, δυναμική, όμορφη, διεκδικητική, καλή μητέρα, καλή επαγγελματίας, να έχετε υγεία και το site σας να είναι πάντα δημιουργικό σύγχρονο αισιόδοξο, και να έχετε πολλές επιτυχίες.

 

 

Η Μαίρη Ραζή πρωταγωνιστεί στην σπαρταριστή κωμωδία του πολυβραβευμένου Κώστα Μουρσελά
«Η ΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΠΕΝΘΕΙ» με την τολμηρή σκηνοθετική ματιά του Σωτήρη Τσόγκα που παρουσιάζεται στο ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΒΑ κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.


ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΒΑ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ)

Διεύθυνση: Ηπείρου 39, Αθήνα 104 39

Τηλέφωνο: 21 0881 8326

   Πληροφορίες: https://prova.gr/


 

Facebook