Στρατης Βογιατζης: Η έμπνευση για το κόσμημα είναι η ίδια η ζωή.

δημοσίευση | 25/11/2022 στην κατηγορία Συνεντεύξεις
❤️Τι είναι το κόσμημα για εσένα ;
 
Είναι η κατάθεση των προσωπικών μου βιωμάτων, οι σκέψεις μου, η πορεία της ζωής μου σε ένα γλυπτό με απλά λόγια το Κόσμημα για εμένα είναι η ίδια μου η ζωή κυριολεκτικά.
 
❤️Πότε ξεκίνησε αυτή η αγάπη σου και ποτέ πήρες την απόφαση να ασχοληθείς επαγγελματικά ;
 
Η πρώτη μου επαφή που με στιγμάτισε κιόλας, πρέπει να ήμουν κάπου στα 7-8 στο μαγαζί του παππού μου το πρώτο ωρολογοποιό-χρυσοχοΐο στα δυτικά προάστια από το 1948 στην Ιερά Οδό.
Και που λες, είδα μια κοπέλα να φοράει ένα δαχτυλίδι στο χέρι της και παρατήρησα την λάμψη στα μάτια της που με έκανε να θέλω να προσφέρω και εγώ αυτή την λάμψη στις γυναίκες!
Εκεί ήταν η πρώτη μου σκέψη ότι θα ήθελα να είμαι μέρος αυτής της λάμψης των ματιών των γυναικών όταν αντικρίζουν ένα όμορφο κόσμημα άρα η αγάπη μου για τις γυναίκες με έκαναν να αγαπήσω τα κοσμήματα μπορώ να πω.
Και ασχολήθηκα πιο εντατικά και σοβαρά  όταν πήρα την απόφαση να ανοίξω δίκη μου εταιρία το 2011 αλλά επαφή με το αντικείμενο είχα πάντοτε εφόσον είμαι και τρίτη γενιά χρυσοχόων, καταλαβαίνεις ότι με αυτό μεγάλωσα.
 
❤️Υπήρξε κάποιος σχεδιαστής η σχεδιάστρια που σε ενέπνευσε και για ποιο λόγο;
 
Όχι, δεν υπήρξε, αν και εκτιμώ τους παλιούς σχεδιαστές και τους σέβομαι διότι χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχαμε εμείς
όπως και τους νέους φυσικά που έχουν όνειρα για το μέλλον αυτής της τέχνης.
 
 
❤️Έπειτα από τόσα χρόνια πορείας τι είναι αυτό που σε κάνει να χαμογελάς;
 
Ίσως φανεί γλυκανάλατο αλλά ακόμα αυτή η λάμψη των ματιών στα μάτια μιας γυναίκας όταν φορέσει ένα κόσμημα μου είναι που με κάνει να χαμογελάω!
 
❤️Ποιές είναι οι πηγές έμπνευσης σου;
 
Όπως σου είπα και πιο πριν όλα μου τα κοσμήματα είναι προσωπικές μου στιγμές και βιώματα,
με λίγα λόγια είναι αυτά που περνάω την κάθε περίοδο και τα αποτυπώνω σε ένα κόσμημα, στο χαρτί, σε ένα ποίημα, ένα τραγούδι σε μια μικρού μήκους ταινία που έχω γράψει σε οτιδήποτε αρκεί να μην περάσει η στιγμή αυτή η σημαντική για εμένα και χαθεί.
 
❤️Ποιά η διαδικασία από την έμπνευση στον σχεδιασμό στην υλοποίηση και στην τελική παρουσίαση του κοσμήματος στο χώρο σου;
 
Η έμπνευση έχει να κάνει με τον εκάστοτε καλλιτέχνη και τι θέλει να περάσει στο κοινό.
Μετά είτε αυτό το σχεδιάζουμε πρώτα στο χαρτί είτε στον υπολογιστή είτε στο χέρι σε κερί.
Αργότερα ο Παύλος περνάει το σχέδιο σε 3d εκτυπωτές αν είναι σχεδιασμός στον υπολογιστή ή στο χαρτί και στη συνέχεια μόλις πάρουμε το κερί το πάμε στο χυτήριο του Γρήγορη και η Κατερίνα θα ξεκινήσει την διαδικασία που θα στηθεί το λεγόμενο δένδρο και θα μπει στον φούρνο να γίνει αποκέρωση και να μείνει ο γύψος με το ομοίωμα μέσα.
Μετά το ξανα βάζουμε στον φούρνο σε μεγαλύτερη θερμοκρασία για να γίνει η τελική χύτευση του μετάλλου και  όταν κρυώσει κόβουμε το «Δένδρο» που έχει γύρω του όλα τα κοσμήματα και μπαίνει στην διαδικασία για τις βελόνες που λεμε για να καθαριστεί.
Και εκεί η μαστοράρα μου ο Άγγελος ξεκινάει την επεξεργασία του από μέγεθος, λούστρο καθάρισμα για να φτάσει στα χέρια του Χραντ που θα καρφώσει τις πέτρες με μοναδικό τρόπο και στην συνέχεια θα πάει στην Ρένα που έχει τα πιο ωραία και φωτεινά Σμαλτα και στο τέλος ακολουθεί η επεξεργασία  του επιπλατινώματος στην κυρία Βασω και τον κύριο Θοδωρη.
 
 
❤️Πόσος χρόνος απαιτείται για κάθε νέο κόσμημα;
 
Η σύλληψη είναι που μπορεί να είναι χρονοβόρα το υπόλοιπο κομμάτι το διαδικαστικό δλδ της ολοκλήρωσης θέλει περίπου 10 ημέρες!
 
❤️Διαπιστώνω ότι με τα κοσμήματα σου απευθύνεσαι σε διαφορετικά γούστα δηλ. Casual κλασικά αλλά και πολύ ροκ… Δημιουργείς συνειδητά τα κοσμήματα σου, παρατηρείς  τους ανθρώπους, ακολουθείς τα trends ή είναι το πρωσοπικό σου γούστο;
 
Δεν ακολουθώ καμία τάση και καμία μόδα. Κάνω απλά την ζωή μου σε κοσμήματα!
 
 
❤️Υπάρχει κάποιο κόσμημα που έχεις σχεδιάσει που δεν θα ήθελες να διαθέσεις προς πώληση ποιο είναι αυτό και για ποιους λόγους δεν θα το έδινες;
 
Τα προσωπικά κοσμήματα της Μαρσούλας μου τα έχω φυλαγμένα μαζί με το δαχτυλίδι πρότασης γάμου!!
Ναι είχα κάνει πρόταση γάμου!!
 
❤️Ποιά είναι η γνώμη σου για τις αντιγραφές που γινονται από ανθρώπους που παρουσιάζονται ως δημιουργοί;
 
Χμμ.. με στεναχωρεί όχι γιατί και εγώ έχω πέσει θύμα αυτής της κλοπής σε πάρα πολλά σχέδια μου, αλλά με στεναχωρεί που δεν νιώθουν καλά με τον εαυτό τους για να χρειάζεται να κλέψουν ιδέες άλλου!
Δεν έχουν εμπιστοσύνη στις ιδέες τους που αυτό θα ήθελα να αλλάξουν.
Τώρα για τις αντιγραφές πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελαν να είναι στη θέση κάποιου άλλου και είναι λυπηρό διότι είμαστε μοναδικοί και έχουμε έναν μοναδικό δικό μας δρόμο να διανύσουμε!
 
❤️Τι νέο ετοιμάζεις;
 
Ετοιμάζω νέα σχέδια για το καλοκαίρι κάτι ιδιαίτερο και με μοναδική ιστορία από πίσω του που θα σας συνεπάρει και ετοιμάζουμε τον συνέταιρο μου και αδελφικό μου φίλο ΤΑΚΗ ΜΠΟΛΑΝΗ πολύ όμορφα πράγματα τα οποία θα ήθελα να μην τα αποκαλύψω ακόμα αλλά είμαι πολύ χαρούμενος για αυτά!
 
❤️Τα σακάκια σου και γενικά το στυλ σου είναι εκπληκτικό και τα tattoos σου αμέτρητα, πες μου που πας και τα βρίσκεις και ποιος σου κάνει αυτά τα απίστευτα tattoos;
 
Τα σακάκια όλα μου τα ράβει ο αγαπημένος μου Ερωτόκριτος που είναι εκπληκτικός σχεδιαστής σαν την καλημέρα του που μας λέει κάθε πρωί.
Και το σώμα μου, μου το «ράβει» ο Τεο Κωνσταντοπουλος γνωστός ως Rogue ένας από του καλύτερους tattoo artists όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
 
❤️Τι συμβολίζει το γούρι σου του 2023
 
Αυτά που πέρασα συμβολίζει και αυτά που ήπια 😂
 
❤️Και κάτι για το τέλος πιο προσωπικό.
Πως είσαι αυτή την περίοδο στη ζωή σου και γενικότερα αλλά και ειδικότερα στα συναισθηματικά σου;
 
Είμαι υπέροχα μπορώ να πω πιο καλά από ποτέ.
Η Καλλιοπη Πατέντα είναι η ψυχοθεραπεύτρια μου και με την καθοδήγηση της έχει αλλάξει όλη μου η ζωη!
Όσο για το ειδικότερα που είπες νομίζω οτι ακόμα και σε αυτόν τον τομέα όλα θα πάνε υπέροχα και νιώθω μια παιδική και ρομαντική διάθεση ξαφνικά που είχα να την βιώσω από παιδί!
Με μια εικόνα σκέψου μια κυρία σαν Αγία με ένα βιολί στο χέρι να μας χαμογελάει και να μας λέει όλα θα πάνε υπέροχα!
 
Ε κάπως έτσι χαχα Peace, Love you και Abra Katabra  ❤️

 

 

** Η φωτογράφιση έγινε στο PLOES

 

** Τα κοσμήματα VOY θα τα βρείτε :

Voy Jewellery

Σκουφά 60 Α'
Αθήνα


Τηλέφωνο 2103319330
 
Δευτέρα - Παρασκευή, 11:00 - 19:00
Κατόπιν ραντεβού.

 

 

Facebook