Ο Σπύρος Μπιμπίλας στο Fey's Style: Είχα να δώ τηλεόραση 22 ολόκληρα χρόνια!

δημοσίευση | 25/10/2020 στην κατηγορία Συνεντεύξεις

   Σπυράκο μου, και πάλι μαζί στο Fey’s style πρώτη συνέντευξη της σεζόν, είσαι το γούρι μου είναι γνωστό. Για πάμε λοιπόν!

- Περνάμε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη, νομίζω από τις δυσκολότερες εποχές που μπορεί να περάσει ο κόσμος, είναι παγκόσμιο το πρόβλημα, πες μου πως αντιμετωπίζεις όλη αυτή την κατάσταση και βέβαια θα πούμε στη πορεία για τους ηθοποιούς και για όλα αυτά που συμβαίνουν στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά θέλω να μου πεις μου εσύ, σαν Σπύρος, πως το αντιμετωπίζεις όλο αυτό;
 

- Εγώ με πολύ μεγάλη ψυχραιμία, φιλοσοφημένα με στωικότητα και πολύ μαχητικότητα γιατί αυτός ο κορονοϊος μας ανάγκασε να ξαναθυμηθούμε ότι πρέπει να είμαστε άνθρωποι, να νοιαστεί ο ένας για τον άλλον, εγώ σε όλη την περίοδο του κορονοϊού, από τότε που άρχισε τρέχω πιο πολύ από πριν, για να βοηθήσω ανθρώπους που είναι σε μεγάλα προβλήματα, όχι ότι δεν φοβάμαι προσωπικά αν και είναι πολύ γερός ο οργανισμός μου και νομίζω ότι αν πέσει επάνω μου ο κορονοϊος, μάλλον θα φάει τα μούτρα του!

Απ’ την άλλη, αισθάνομαι ότι για πρώτη φόρα όλη η Γη έχει γίνει ένα, αυτό δεν το κατάφεραν ούτε οι παγκόσμιοι πόλεμοι, γιατί δεν ήταν σε όλη την Γη, αυτή την φορά είναι όλη η Γή, ένα. Άρα οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι η Γή είναι πατρίδα μας, η αρρώστια χτύπησε την πατρίδα μας, αρά πρέπει όλοι να ομονοήσουμε και να κοιτάξουμε πώς να σώσουμε την πατρίδα μας που είναι η Γή και όχι οι κατά τόπους χώρες.
 

-Έχουμε δει ότι ο χώρος των καλλιτεχνών, των ηθοποιών των τραγουδιστών και όλων των ανθρώπων της τέχνης έχει πληγεί πάρα πολύ, ανεπανόρθωτα, υπάρχουν άνθρωποι που αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουν και πρόβλημα βιοποριστικό. Μίλησε μου γι’ αυτό, γιατί ξέρουμε ότι είσαι ένας άνθρωπος που τρέχει όλη μέρα για αυτούς τους ανθρώπους.


- Κοίτα, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ό,τι χειρότερο έχει συμβεί στον καλλιτεχνικό κλάδο όχι μόνο στους ηθοποιούς, σε όλες τις τέχνες, από την περίοδο του παγκοσμίου πολέμου, δεν είχαν φτάσει ποτέ σε τέτοιο άσχημο σημείο οι ηθοποιοί, να μην έχουν δουλειά γιατί ακόμη και στον πόλεμο οι ηθοποιοί είχαν δουλειά αφού έπρεπε να εμψυχώνουν τον κόσμο. Τώρα θέλουμε, αλλά δεν μας αφήνουν. Γιατί υπάρχουν οι προϋποθέσεις που μας βάζουν που ξαφνικά εκεί που παίζεις σταματάς να παίζεις και έτσι η τέχνη πανταχόθεν βάλλεται. Παρόλα αυτά όλοι οι καλλιτέχνες προσπαθούν, ακόμα και μέσα σε αυτήν την πολύ κακοδαιμονία που μας βρήκε να εκφραστούν, αλλά θεωρώ ότι οι νόμοι πρέπει να είναι ενιαίοι, δεν μπορεί  ένα θέατρο σε μια περιοχή να επιτρέπεται να παίζει σε μια άλλη να απαγορεύεται. Ή θα πρέπει οι νόμοι να είναι για όλους ή για κανέναν. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Απ’ την άλλη το κράτος δεν μπορεί να θεσπίζει επιδόματα μόνο για όσους έχουν κάποιες προϋποθέσεις. Δηλαδή αυτοί που δεν είχαν ένσημα ή έτυχε να μην παίζουν εκείνη την χρονική στιγμή που έπεσε ο κορονοϊός και πήραν επιδόματα, κάποιοι άλλοι δεν τα πήραν. Εμείς κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να πάρουν επιδόματα όλοι, ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι που πιθανόν τώρα, να μην ήταν μακροχρόνια άνεργοι πια, γιατί θα  είχαν βρει μια δουλειά, τώρα δεν υπάρχει δουλειά για κανέναν σχεδόν. Οι δουλείες γίνονται με παρά πολύ λίγους ανθρώπους, οι θίασοι είναι των δύο και τριών ατόμων στο 80%, άρα η πλειοψηφία των ηθοποιών είναι άνεργοι και εμείς προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε.


- Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ (Οργανισμός είσπραξης και κατανομής στους δικαιούχους ερμηνευτές από τηλεοπτικούς σταθμούς) είναι μέσα σε όλη αυτή την ιστορία;


- Ευτυχώς ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ προσπαθεί και εισπράττει, αν και εκεί πάλι υπάρχουν δυσκολίες, γιατί τα κανάλια οχυρωμένα πίσω από την κρίση πρώτα των μνημονίων και τώρα του κορονοϊού, καθυστερούν πάρα πολύ στις πληρωμές έχουν κάνει και μείωση των πληρωμών απ’ τον καιρό των μνημονίων, το οποίο θα σταμάταγε μετά τα μνημόνια, αλλά δυστυχώς έπεσε ο κορονοϊος που είναι κάτι ακόμα πιο χειρότερο και έτσι το 30% που είχαμε κόψει δεν μπορούμε να το πάρουμε πάλι πίσω. Πολλοί προσβλέπουν πλέον μόνο στα δικαιώματα και όχι στην εργασία τους.


- Είσαι ένας άνθρωπος που εκφράζει ανοιχτά τις απόψεις του, πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για αυτό και ίσως να έχει συζητηθεί με όχι και τόσο καλό τρόπο. Και για το θέμα της θρησκείας και για το θέμα των γκέι και για τα πολιτικά σου πιστεύω.


- Να σου πω κάτι, εν πολλοίς αδιαφορώ, εγώ ξέρω ότι είμαι ένας άνθρωπος ευθύς και ντόμπρος και λέω αυτό που σκέφτομαι και αγωνίζομαι για το καλό, άσχετα με το τι πρεσβεύω πολιτικά ή θρησκευτικά. Αλλά όταν ξεπερνάει κάποιος τα όρια της ευπρέπειας ή του νόμου τον καταδιώκω διαμέσω του νόμου. Δεν κάθομαι ούτε να τσακωθώ ούτε να ανταπαντήσω. Ο νομοθέτης έχει προβλέψει κάθε περίπτωση που κάποιος ξεπερνάει τα ηθικά ή νόμιμα πλαίσια, οπότε τότε δεν ασχολούμαι εγώ, ασχολείται ο νόμος!


-«Καφέ της Χαράς», Χάρης Ρώμας, για πες μου γι’ αυτό.


- Με το Χάρη όπως ξέρεις είμαστε φίλοι, πρωτοπαίξαμε το ’81 μαζί σε σήριαλ το οποίο ευτυχώς βρέθηκε στην ΕΡΤ και ψηφιοποιείται «Τα σκληρά καρύδια», σε δραματικό ρόλο και οι δυο, πολύ δραματικό, ήταν ένα σήριαλ γυρισμένο στο αναμορφωτήριο του Κορυδαλλού που υπήρχε τότε ακόμα. Και παίξαμε και αμέσως την επόμενη χρονιά στην «Πορνογραφία» του Χατζηδάκη που έκανε την μαμά μου κι εγώ την κόρη!! Χαχα!
Από τότε μας δέσανε πολλές επιτυχίες και στο θέατρο και στην τηλεόραση με αποκορύφωμα αυτό το επεισόδιο που με κυνηγάει σαν εφιάλτης απ’ το «Κωνσταντίνου και Ελένης». Το οποίο δεν το αποκηρύσσω, γιατί κάποιοι γράψανε ότι αποκηρύσσει τον ρόλο του, όχι, απλά με στιγμάτισε ένα ρόλος ενός επεισοδίου, επειδή το συγκεκριμένο κανάλι το παίζει 3 φορές τον μήνα επί 22 χρόνια, αυτό έκανε τον κόσμο να πιστεύει ότι αυτό μονό έχω παίξει και έχω παίξει σε 150 σήριαλ κι αυτό είναι ένα επεισόδιο. Λοιπόν, ο Χάρης μου είχε πει πως ‘εγώ σου το χρωστάω και πρέπει να γράψω και κάτι αντίθετο από αυτό που σε στιγμάτισε’ και έτσι μου έγραψε ένα ρόλο εντελώς κόντρα σε αυτό το ρόλο, ένα βαρύμαγκα τύπο του υποκόσμου που έρχεται και αναστατώνει το Κολοκοτρωνίτσι, γιατί είναι μπράβος της νύχτας και πολύ ζόρικος. Έτσι είναι σε πλήρη αντίθεση με τον ‘Λάκη’ του «Κωνσταντίνου και Ελένης».


- Όντως! Σε έχουν χαρακτηρίσει ‘αρσενική Βουγιουκλάκη’ , πως τον αντιμετωπίζεις, αυτόν τον τίτλο;


-Κοίταξε, εύχομαι να με έχουν χαρακτηρίσει και να με χαρακτηρίζουν για πολλά χρόνια για αν με χαρακτηρίσουν μόνο έτσι θα πεθάνω στα 64. Αλλά ευτυχώς τα σκαπούλαρα, το λέω χαριτολογώντας, γιατί η Αλίκη που εγώ ξέρεις ότι τη λάτρευα, πέθανε πολύ νέα. Αυτή τη στιγμή έχω κλείσει τα 64 και αισθάνομαι 20 χρονών και νομίζω ότι θα ζήσω άλλα 64 αλήθεια το λέω, που λέει ο λόγος. Έχω όμως φροντίσει πολύ για αυτό, με τη διατροφή μου, με το ότι προσέχω, ότι γυμνάζομαι, κάνω μπάνια, δεν κάθομαι στον ήλιο, δεν πίνω, δεν καπνίζω. Αλλά όχι υστερικά, το έχω περάσει μέσα στην ζωή μου σαν κάτι φυσιολογικό. Δεν υστεριάζομαι εγώ αν ο άλλος καπνίζει δίπλα μου.


-Θέλω να μου πεις για το βιβλίο που ετοιμάζεις, το περιμένουμε με μεγάλη αγωνία…


-Πριν από αυτό ετοιμάζω κάτι άλλο τώρα. Ετοιμάζουμε το νέο ημερολόγιο του ’21 το οποίο είναι αφιερωμένο σε 2 μεγάλα γεγονότα αυτής της χρονιάς. Στο ότι θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και είναι αφιερωμένο στις πρωθιέρειες των Ολυμπιακών που ήταν όλες ηθοποιοί από τότε που ξεκίνησαν ως σήμερα και στο θέατρο που διαμορφώθηκε από την επανάσταση του ’21 και μετά και ό,τι έχει ανέβει σε σχέση με το ’21, είτε στο ελληνικό θέατρο είτε στο σινεμά, με πολύ μεγάλες λεπτομέρειες, έχουμε ψάξει πολύ για αυτό. Απ’ την άλλη στην περίοδο του κορονοϊού, που κλείστηκα στο σπίτι μου έκανα μια αρχειοθέτηση του υλικού που έχω με πολύ προσοχή, που το φύλαγα από πολύ νέος, έτσι κατέληξα στο ότι αυτό το υλικό μπορεί να γίνει ένα πολύ σημαντικό λεύκωμα για την πορεία ενός ηθοποιού που δεν είναι πρωταγωνιστής, όπως εγώ, και που έχει στο ενεργητικό του τόσα πολλά και ενδιαφέροντα, ετερόκλητα πράγματα που το κοινό της συγκεκριμένης περιόδου δεν το γνωρίζει. Δηλαδή θα μείνει έκπληκτος κάποιος με το φωτογραφικό υλικό και με τις λεπτομέρειες που γράφω για παραστάσεις σχεδόν άγνωστες, γιατί ένας που με έχει δει ας πούμε σε μία επιθεώρηση με τον Χάρρυ Κλιν,  δεν μπορεί να φαντασθεί ότι εγώ έχω παίξει την ‘Κασσάνδρα’ στην Επίδαυρο. Κατάλαβες; Η καριέρα μου είναι πολύ ετερόκλητη, δηλαδή έχω κάνει σπουδαίες ταινίας του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και βιντεοκασέτες του ’80, που δεν τις αρνούμαι, γιατί κάποιοι κρύβονται και λένε πως δεν κάνανε, εγώ έκανα γιατί να το κρύψω. Και  βιντεοκασέτες έκανα και μεταγλώττιση έκανα. Έχω υλικό από όλα αυτά τα πράγματα και νομίζω ότι θα γίνει ένα πολύ ενδιαφέρων λεύκωμα αυτό γιατί το προχωράω με τις εκδόσεις ‘Υδροπλάνο’. Έχω αφίσες της εποχής εκείνης , φωτογραφίες ανέκδοτες που έχουν τραβηχτεί από τις δικές μου μηχανές, έχω συνεννοηθεί με φωτογράφους που τράβηξαν τα πρώτα σήριαλ των ιδιωτικών καναλιών, ο Πανηγυρόπουλος π.χ. έχει πολύ καλό υλικό. Επίσης και πράγματα που μερικά τα βρήκα μέσα από το ιντερνέτ και δεν τα θυμόμουν.  Έτσι πέρναγα τις ώρες της μοναξιάς του κορονοϊού.


-Εγώ επειδή είμαστε φίλοι και στα social media,  έβλεπα να ανεβάζεις κάποιες φωτογραφίες και παρακολουθούσα την αντίδραση.


-Ναι! Πέταγα καμιά πότε πότε να δω τι ενδιαφέρον είχαν και είδα ότι όταν στο instagram ανέβαζα κάτι πολύ παλιό και ανέκδοτο γινόταν χαμός από κάτω γιατί κανείς δεν πίστευε ότι το έχω κάνει αυτό.


-Είσαι ένας άνθρωπος που έχεις τις καλύτερες σχέσεις με όλον τον κόσμο…


-Ναι… νομίζω ότι δεν έχω κακές σχέσεις με κανέναν…


-…Δύσκολα ακούμε κάτι κακό για σένα. Έχεις φτάσει ποτέ σε σημείο που να έχεις νεύρα με κάποιους και να θέλεις να τσακωθείς πολύ;


-Γενικότερα είμαι ένας άνθρωπος που δεν πολυτσακώνεται, έχω φτάσει σε ένα σημείο να τσακωθώ έντονα για λίγο αλλά μετά από μια ώρα  με αυτόν που τσακώθηκα να του λέω ‘αυτό το ξεπερνάμε πάμε παρακάτω γιατί πρέπει να συνεννοηθούμε έχουμε δουλειές να κάνουμε!!’.


-Έχεις δημιουργήσει φιλίες μέσα στο χώρο;


-Ουυ, πολύ μεγάλες, είμαι πολύ ευτυχής γιατί έχω πολύ καλούς φίλους που τους βάζω πολύ πιο πάνω από την λέξη οικογένεια.


-Πως κρίνεις την αντιμετώπιση της πολιτείας σε σχέση με τον covid; Θεωρείς ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί , βοηθούν;


-Νομίζω ότι η πολιτεία, επειδή δεν ήταν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο, μπλέχτηκε και αυτοαναιρέθηκε δηλαδή το ένα υπουργείο αναιρεί το άλλο και έχουνε μπλεχτεί παρά πολύ εξαιτίας του πανικού στον οποίο βρίσκονται γιατί ποτέ κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έρθει μια νέα κυβέρνηση και θα πέσει πάνω σε ένα τέτοιο πράγμα.  Όποια κυβέρνηση και αν ήτανε το ίδιο κακό θα πάθαινε. Γι’ αυτό και διαφωνώ με το να βρίζουμε μια κυβέρνηση όταν γίνεται μια μεγάλη καταστροφή και αυτό το λέω για το Μάτι, γιατί όταν έγινε αυτή η μεγάλη πυρκαγιά, άρχισαν όλοι να βρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα δηλαδή που έπεσε ο covid, πρέπει όλοι να βρίζουν την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ; Τα αστάθμητα όσο και να προσπαθείς να τα προλάβεις, δεν προλαβαίνονται. Οι φυσικές καταστροφές, όπως και αυτή η αρρώστια που φυσική καταστροφή είναι, δεν τις προλαβαίνεις. Βλέπω ας πούμε στην Αμερική που καίγεται όλη η Καλιφόρνια,  πρέπει να βρίζεις την κυβέρνηση που καίγεται η Καλιφόρνια. Αυτή είναι η δική μου θέση, άλλοι έχουν άλλη θέση.


-Έρχονται εκλογές, έχεις σκοπό να ξανακατέβεις;


-Βεβαίως και θα ξανακατέβω. Το ότι είμαι με την Ζωή Κωνταντοπούλου την οποία και πιστεύω πάρα πολύ σαν πολιτικό, την θεωρώ σαν άνθρωπο πολύ τίμιο και πολύ μαχητικό και θα συνεχίσω να είμαι κοντά της. Μακάρι να βγει στην Βουλή. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ δραστήρια πολιτικός και πολύ καλή νομικός και τα παίζει στα δάκτυλα αυτά. Είναι κρίμα που δεν είναι στην Βουλή.


-Μου είπες πριν, ότι ασχολήθηκες αυτόν τον καιρό με το φωτογραφικό υλικό και με το λεύκωμα που ετοιμάζεις, γενικώς όμως πως αντιμετώπισες και σε σχέση με τους ηθοποιούς το κομμάτι καραντίνα.


-Καταρχήν στην καραντίνα δεν αισθάνθηκα ότι ήμουν καραντίνα γιατί κάθε πρωί είχα άδεια λόγω ότι ήμουν και πρόεδρος, ήμουνα από τις 10 μέχρι τις 3 έξω, μοίραζα τρόφιμα σε ευπαθείς ομάδες, πήγαινα στο γηροκομείο πράγματα, αλλά δεν πήγα ούτε γυμναστήριο, ούτε θάλασσα, δηλαδή εγώ που κάνω χειμερινά μπάνια, δεν πήγα. Τη μισή μέρα, λοιπόν, έκανα ασχολίες με άδειες, δεν πήγαινα παράνομα έξω, και την άλλη μισή και γυμναστική έκανα στο σπίτι μου και άρχισα να μαγειρεύω, εγώ που δεν μαγείρευα και λίγο πάχυνα, πήρα 3 κιλά και είδα τηλεόραση μετά από 22 ολόκληρα χρόνια, έγινα πολύ φαν των «άγριων μελισσών», «του ποταμιού» και του «καφέ της χαράς». Είχα να δώ τηλεόραση 22 ολόκληρα χρόνια! Έφερα τεχνικό για να μου πει πως ανοίγει η τηλεόραση γιατί δεν θυμόμουνα! Έχω 2 τηλεοράσεις σπίτι μου και έφερα τεχνικό να μου πει πως βρίσκω τα κανάλια. Είχα τους αποκωδικοποιητές αλλά ούτε ήξερα πως ανοίγουν! Πλήρωσα άνθρωπο να με διδάξει πώς να ανοίξω την τηλεόραση! Έχεις ξανακούσει άνθρωπο της τηλεόρασης να σου το λέει αυτό;


- Όχι, ποτέ δεν θα το φανταζόμουν, είναι απίστευτο!


-Έμαθα το ‘zoom’, το ‘skype’ που δεν τα χρησιμοποιούσα αλλά επειδή ήμουν σε συνδιασκέψεις με πολλούς έμαθα και αυτή η δραστηριότητα μου με έκανε και στο τέλος και πρόεδρο του Σωματίου Ελλήνων Ηθοποιών.


-Θέλω να μου μιλήσεις γι’αυτό.


-Αυτό ήταν κάτι αναπάντεχο. Είμαι ο πρώτος συνταξιούχος ηθοποιός που κατάφερε να ξαναμπεί στο Σ.Ε.Η. χρησιμοποιώντας αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Επειδή εγώ είμαι συνταξιούχος που εργάζεται από το πρωί ως το βράδυ και βάζω ένσημα, βάση κάποιων αποφάσεων του Αρείου Πάγου, ξαναγραφτήκαμε οι συνταξιούχοι , οι ενεργοί, αυτοί που δουλεύουν, στο Σ.Ε.Η. Έτσι είμαι ο πρώτος συνταξιούχος ηθοποιός που έγινα και μέλος του Σ.Ε.Η. και πρόεδρος , δεν έχει ξαναγίνει είναι η πρώτη φόρα.


-Σου εύχομαι καλή επιτυχία. Ξέρω ότι το έργο σου είναι πολύ σημαντικό για αυτούς τους ανθρώπους και γενικά βοηθάς παρά πολύ κόσμο και αυτό το ξέρουμε όλοι.


-Και έχω και διάθεση να συνεργαστούμε με τα υπουργεία, το ότι δεν έχω ψηφήσει αυτήν την κυβέρνηση δε παίζει κανέναν ρόλο, εγώ είμαι άνθρωπος των συνεννοήσεων. Δεν είμαι άνθρωπος της μπουνιάς στο δρόμο και της διαδήλωσης. Δηλαδή να κάνουμε και την διαδήλωση, εγώ πάντα είμαι στις διαδηλώσεις, αλλά δεν πιστεύω ότι η διαδήλωση είναι ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσουμε πράγματα, η συνεννόηση είναι.


-Ακριβώς! Και μία ευχή για το Fey’s Style! Την ευχή σου θέλουμε!


-Την ευχή σου Δέσποτα! Χαχα!!


-Πρέπει να σου πω ότι πέρσι πήγαμε εξαιρετικά!


-Όπως και πέρσι, λοιπόν, και κάθε χρόνο που θα κάνουμε την πρώτη συνέντευξη, εύχομαι το Fey’s Style να είναι το πιο δυνατό site του διαδικτύου.


-Και πρέπει να πούμε ότι ετοιμάζουμε και καινούρια πράγματα που δεν τα λέμε ακόμα…


-Α, ναι; Τα ξέρω εγώ;


-Τα ξέρεις, εσύ είσαι ο πρώτος που τα μαθαίνεις!


-Λοιπόν εύχομαι να κάνει πολλά πράγματα το Fey’s Style και να μιλάμε όλοι γι’ αυτό!


-Ευχαριστούμε πάρα πολύ , σ’ αγαπάμε παρά πολύ!


-Κι εγώ, γιατί είσαι πάντα κοντά στο θέατρο.

 

 

 

PHOTO CREDIT : GIANNIS GOGOPOULOS

Facebook