Οι διαφορετικές πλευρές ενός ονείρου.

δημοσίευση | 24/02/2016 στην κατηγορία Υγεία

Γράφει η Μαίρη Σακελλαρίου Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Ψυχοθεραπείας, Εναλλακτικές Θεραπείες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι διαφορετικές πλευρές ενός ονείρου

 

 

 

 

Μέχρι και τις μέρες μας ο απλός, καθημερινός άνθρωπος όταν ξυπνά και θυμάται ένα όνειρο κάνει σαν πρώτη σκέψη το να ανοίξει τον ονειροκρίτη. Πόσο όμως κοντά πέφτει στις προβλέψεις της αυτή η κατά τ ’άλλα παραδοσιακή γνώση;  Η δίψα του ανθρώπου για την πρόβλεψη πάντα τον έκανε να ψάχνει σε παραδόσεις και έθιμα, περισσότερο γιατί το άγνωστο γι’ αυτόν αποτελούσε μυστήριο και φόβο ταυτόχρονα.

 

Η ψυχολογία ασχολήθηκε εντατικά με τα όνειρα. Ο Sigmund Freud ήταν από τους πρωτοπόρους, και η ερμηνεία των ονείρων, η χρήση τους και η χρησιμότητα τους απασχόλησε τον ίδιο για όλη του την ζωή. Έμεινε τόσο αμετακίνητα προσηλωμένος στις θεωρίες του δε, που όποιος δεν αποδεχόταν εκείνο τον καιρό την κατανόηση τους, έμενε έξω από το εύρος της ψυχανάλυσης.

 

Η σημαντικότερη θέση που πρέσβευε ήταν πως το όνειρο ήταν μία ανεκπλήρωτη επιθυμία του ανθρώπου που κατέληγε να βγει στην επιφάνεια με αυτόν τον τρόπο. Ήταν η επιθυμία που προερχόταν από το ασυνείδητο κρυμμένο κομμάτι του που ήταν καλά ριζωμένο, μέχρι που να εμφανιστεί τελικά στην πορεία όταν το άτομο θα είχε την επίγνωση, αλλά και το σθένος και την αντοχή να το αντέξει.

 

Από την άλλη πλευρά, ο Alfred Adler θεωρούσε τα όνειρα ως σημαντικά βοηθήματα για τη ζωή μας. Ότι μπορούσαν να λύσουν προβλήματα που έχουμε στην πραγματικότητα και να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας δίνοντας μας θέληση για δύναμη.

 

Πίστευε ότι ο αριθμός των ονείρων μας συσχετίζεται άμεσα με το πόσα προβλήματα έχουμε, δηλαδή η θέση του ήταν ότι όσο περισσότερο προβληματική ζωή έχουμε, τόσα περισσότερα όνειρα βλέπουμε. Κατά τη γνώμη του, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε καλά τα όνειρά μας και να τα υιοθετούμε στην ‘πραγματική’ μας ζωή, λόγω του ότι ο έλεγχος, η δύναμη, και το κίνητρο είναι οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από τη συμπεριφορά μας, κι όχι τα σεξουαλικά μας ένστικτα όπως πίστευε ο δάσκαλός του. Ομοίως, πρέσβευε ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε βασίζεται περισσότερο σε συνειδητές επιλογές παρά σε ασυνείδητες επιρροές.

 

Με τα όνειρά μας θεωρούσε ότι μπορούσαμε να δούμε ξεκάθαρα τις ανασφάλειες μας και τους φόβους μας. και να φτάσουμε στο σημείο να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας – πράγμα που διαφορετικά δεν θα το επιχειρούσαμε. Ο τρόπος, δηλαδή, με τον οποίο αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα στα όνειρά μας, μας δίνει την γνώση για το πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και στην πραγματικότητα.

 

Ο C.G. Jung έλεγε πως ο γενικός σκοπός των ονείρων ήταν να εξισορροπούν και να αντισταθμίζουν τη διανόηση μας, παράγοντας συμπληρωματικά ή αντισταθμιστικά περιεχόμενα. Όνειρα που δείχνουν, για παράδειγμα. αεροπλάνα, ψηλούς τόπους, πτώσεις από κτήρια, κτλ. χαρακτηρίζονται από φανταστικές προϋποθέσεις, μη ρεαλιστικές απόψεις, υπερεκτίμηση του εαυτού, όπως και μεγαλεπήβολα σχέδια.

 

Ένας λόγος είναι πως τα όνειρά μας είτε μας προετοιμάζουν, είτε μας προειδοποιούν, συχνά αρκετό καιρό πριν συμβούν πραγματικά.

 

Στη θεραπεία Gestalt, ο Fritz Perl έδωσε σημασία στο συναίσθημα, στη στιγμή και στη συμπεριφορά, θεωρώντας ότι τα όνειρα είναι απλά προβολές κάποιων πλευρών του εαυτού μας.  Οι πλευρές αυτές μπορεί να έχουν καταπιεστεί, αγνοηθεί ή απορριφθεί αντίστοιχα, και ο τρόπος αντιμετώπισης τους είναι να γίνει η επανασύνδεση αυτών των πλευρών και όχι η ανάλυση τους.

 

Σύμφωνα με τον Perl, αυτές οι πλευρές πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν σαν κάτι αυτόνομο και να συνομιλήσει ο θεραπευόμενος μαζί τους, εξιστορώντας το όνειρο και χρησιμοποιώντας τον ενεστώτα, ζώντας δηλαδή την στιγμή με τα όποια συναισθήματα και συμπεριφορές έχει.

 

Οι άνθρωποι σε όλη τους την ζωή τρέχουν, ψάχνουν και προσπαθούν να κατανοήσουν το νόημα της ζωής τους. Φτιάχνουν κουτάκια ασφάλειας, πλαισιωμένα έτσι ώστε να τα ελέγχουν ανά πάσα στιγμή ώστε να έχουν την προκαθορισμένη και την ανάλογη αντίδραση. Στην πραγματικότητα όμως κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τι θα γίνει, τι θα αισθανθεί και πώς θα συμπεριφερθεί σε ένα αναπάντεχο γεγονός.

 

Τα όνειρα έρχονται από ένα μέρος άγνωστο να μας αφυπνίσουν για το ότι δεν είμαστε άτρωτοι, και ότι έχουμε πτυχές ανεξερεύνητες που ενώνουν το παζλ του κάθε ατόμου. 

 

 

 

 

http://www.therapeuontas.gr/

 

 

 

 

https://www.facebook.com/pages/%CE%98%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%9C%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B7-%CE%A3%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85/1434380726848746?pnref=lhc