Πέμπτη 28.05.2020

Πέτρος Ξεκούκης: Στο θέατρο δεν ακούς , δεν μιλάς και δεν βλέπεις!

δημοσίευση | 23/12/2019 στην κατηγορία Συνεντεύξεις

1.Πέτρο μου καλησπέρα σε βρίσκουμε στην παράσταση ‘’Η παριζιάνα’’ των Δαλιανίδη-Πλέσσα   σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου και χορογραφίες Αναστάση Δεληγιάννη , σε ένα ρόλο διαφορετικό από ότι σε έχουμε συνηθίσει . Μίλησε μας για αυτό.

 

 

Ήταν για εμένα μία πρόκληση , μία δελεαστική πρόταση γιατί όπως ξέρεις αγαπημένη μου φίλη με δελεάζει η κωμωδία. Φαντάστηκα λοιπόν ότι θα μου γινόταν μία πρόταση για ένα ρόλο κωμικό. Όταν μου έγινε λοιπόν η πρόταση από τον Αντώνη Λουδάρο και τον Μαυρίκιο Μαυρικίου τους απάντησα χαριτολογώντας ‘’Θέλετε να με κάνετε τώρα στα γεράματα ζεν;’ ’(γέλια) Ωστόσο ο κόσμος ανταποκρίθηκε πολύ όμορφα σε αυτό το ρόλο και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που κατάφερα να φέρω ένα καλό αποτέλεσμα σύμφωνα με τα λεγόμενα του κόσμου .  

 

 

2.Κόκκινο ποτάμι ! Μία από τι μεγαλύτερες παραγωγές που έχουν γίνει στην ελληνική τηλεόραση. Μίλησε μας για την συμμετοχή σου σε αυτή την υπέροχη σειρά!

 

 

Εκπληκτικός Μανούσος Μανουσάκης ,φοβεροί συνεργάτες, φανταστικό κείμενο , εξαίρετοι συνάδελφοι. Ξέρεις υπάρχουν κάποιες στιγμές στην ζωή μας που δεν μπορείς να εκφράσεις αυτό που νιώθεις με λόγια. Εγώ αυτό το ένιωσα μόλις διάβασα το κείμενο πριν καν γυριστεί το πρώτο επεισόδιο. Πρέπει να πούμε ένα τεράστιο μπράβο στην παραγωγή ανεξαρτήτως καναλιού για όλο αυτό που έχει καταφέρει. Έχουμε μία υπέροχη ιστορία ως έθνος , ως λαός και δεν την προωθούμε καθόλου. Δεν γίνεται να μιλάει όλος ο κόσμος και να ασχολούμαστε με την γενοκτονία των Αρμενίων μόνο και όχι των Ποντίων. Αν βρισκόμασταν στην Αμερική με αυτή την ιστορία που έχουμε ,θα είχαν κάνει εκατοντάδες ταινίες και σειρές . Σε αυτό βέβαια ευθύνονται οι πολιτικοί που μας κυβερνούν ανεξαρτήτου κόμματος που αντί να προωθούν την ιστορία μας την θάβουν. Μπορούν λοιπόν να γίνουν υπέροχα σενάρια για ταινίες και σειρές βασισμένα στην ιστορία μας και είμαι πολύ υπερήφανος που συμμετέχω σε αυτή την σειρά.

 

 

3.Θα ήθελα να μου μιλήσεις για τα παιδικά σου χρόνια .

 

Αυτή την περίοδο διανύω μία πολύ δύσκολη φάση στη ζωή μου καθώς έχασα πρόσφατα την μητέρα μου και όλες οι μνήμες είναι πολύ ζωντανές και έντονες. Μεγάλωσα σε μία οικογένεια πολύ δεμένη, με έναν πατέρα και μία μητέρα που αγωνίζονταν για τα παιδιά τους . Μία μικρομεσαία οικογένεια , η οποία δεν ήταν ούτε φτωχή αλλά ούτε και πλούσια. Είχαμε μάθει να ζούμε με οικονομία ,να είμαι αυτάρκης με ότι έχουμε και να λέμε πάντα δόξα συ ο θεός. Μάθαμε με τα λίγα , μάθαμε και με τα πολλά. Αλλά πάνω από όλα μάθαμε να είμαστε ευτυχισμένοι . Πέρασα πολύ ευτυχισμένα παιδικά χρόνια. Η καταγωγή μου όπως ξέρεις είναι από τα Μέγαρα . Ζούσα και συνεχίζω να ζω στα Μέγαρα και είμαι πολύ ευτυχής για αυτό. Είναι μια υπέροχη περιοχή τα Μέγαρα , κέντρο απόκεντρο όπως λέω εγώ , συνδυάζει βουνό και θάλασσα, έχει υπέροχους και δεμένους ανθρώπους , λεβέντες , ένα καταπληκτικό κλίμα και μία αγορά που διαθέτει τα πάντα. Είχα πολύ όμορφα παιδικά χρόνια, ξένοιαστα και γεμάτα αγάπη όχι μόνο από τους γονείς αλλά και από τους φίλους και τους γείτονες . Οι Μεγαρείς είμαστε πολύ ενωμένος λαός.

 

 

4.Πως αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός ; Δέχτηκες αντιδράσεις από την οικογένεια σου;

 

Μόνο ο καημένος ο πατέρας μου γιατί είχε το άγχος μην πεινάσω στην ζωή μου και μείνω άνεργος. Μου έλεγε, δεν βλέπεις ότι όλοι οι ηθοποιοί είναι άνεργοι και πεινάνε;  Ήταν πραγματικά αγχωμένος με το θέμα της ανεργίας γιατί έβλεπε πόσο δύσκολο είναι αυτό το επάγγελμα καθώς ο ηθοποιός είναι 2 φορές το χρόνο άνεργος. Όταν όμως είδε ότι προχωρούσα καμάρωνε. Εγώ βέβαια πρέπει να σου πω ότι δεν ήθελα να γίνω ηθοποιός. Έβλεπα θέατρο και κινηματογράφο μικρός αλλά δεν ήθελα να ασχοληθώ με αυτό το επάγγελμα. Όταν ήμουν κι εγώ νεαρός είχα μία φίλη μοντέλο και έτυχε να παραβρεθώ σε μία εκδήλωση μαζί της . Και εκεί γνώρισα τον Νίκο τον Σταυρίδη αυτός με άκοθσε και μου πρότεινε να δώσω εξετάσεις στην σχολή, αυτός μου έκανε τα πρώτα μαθήματα για να δώσω εξετάσεις και πάντα με στήριζε. Ήταν ο μέντοράς μου και θα τον ευγνωμονώ πάντα.

 

 

5.Είσαι πολλά χρόνια σε αυτή την δουλειά. Έχεις δημιουργήσει φιλίες στο χώρο του θεάτρου;

 

Βέβαια. Οι περισσότεροι δυστυχώς έχουν φύγει από την ζωή. Εμείς ήμασταν ένα τετράδυμο. Ο Τσιβιλίκας , ο Μουστάκας , ο Τσάκωνας κι εγώ. Ήμασταν πάρα πολύ δεμένοι. Βέβαια και με τον Καπετάνιο που έχουμε μία υπέροχη φιλία. Δεν είναι τυχαίο ότι είχα δουλέψει 11 σεζόν με τον Σωτήρη , 11 σεζόν με τον Βασίλη και 9 με τον Κώστα τον Τσάκωνα . Πήρα πάρα πολλά από αυτούς τους ανθρώπους  και καλλιτεχνικά αλλά πάνω από όλα έμαθα τι θα πει ήθος και ανθρωπιά.

 

 

6.Υπάρχει κάποιος ρόλος που θα ήθελες να κάνεις και που δεν κατάφερες να κάνεις ως τώρα και θα έλεγες ότι είναι ένα από τα όνειρα σου;

 

 

Όλους θα ήθελα να τους παίξω. Θέλω να πω ο ηθοποιός μαγεύεται με όποιον ρόλο και να του δώσεις αρκεί να τον υπηρετήσει σωστά. Τώρα αν θα καταφέρει να τον ερμηνεύσει σωστά η όχι αυτό θα το κρίνει ο κόσμος. Σημασία έχει η προσπάθεια και η διαδρομή που θα κάνεις και πόσο θα δοθείς στον κάθε ρόλο. Κι εγώ αυτό κάνω φέτος προσπαθώ να δοθώ με την ψυχή μου όσο περισσότερο μπορώ σε αυτό τον ρόλο και προσπαθώ να χορέψω και να τραγουδήσω δίπλα σε μία Μπέσυ Μάλφα η οποία χορεύει και τραγουδάει εξαιρετικά. Η Μπέσυ είναι σπουδαία ηθοποιός , κυρία, σοβαρή επαγγελματίας με το χιούμορ της και μία μεγάλη εμπειρία και πείρα. Είπα του Μαυρίκιου ότι αν τραγουδήσω εγώ στην παράσταση 2 τινά θα συμβούν η δεν θα πατήσει άνθρωπος ή θα σκίσει η παράσταση γιατί θα έρχονται όλοι να δουν τον Ξεκούκη που τραγουδάει και θα γελάνε. Οπότε και μου απάντησε ας μην τραγουδήσεις λοιπόν. (γέλια)

 

 

7.Υπάρχουν κάποιες συμβουλές που σου έχουν δώσει αγαπημένοι άνθρωποι του χώρου και τις έχεις κρατήσει σαν φυλαχτό;

 

Ξέρεις είχα την τεράστια τιμή να παίξω δίπλα σε ένα Θανάση Βέγγο, σε ένα Γιάννη Γκιονάκη , δίπλα σε ονόματα που λάτρευα και θαύμαζα, Χατζηχρήστο, Νίκο Ρίζο , Μουστάκα και πολλούς ακόμα αλλά θα σου πω μία συμβουλή που μου είχε δώσει ο Χάρυ Κλήν . Μου είπε λοιπόν Πέτρο ξέρεις γιατί σε χρησιμοποιώ , όχι μόνο γιατί είσαι καλό παιδί και καλός ηθοποιός αλλά γιατί βλέπω ότι διαθέτεις κάτι το οποίο όμως στο μέλλον πρέπει να τηρήσεις στο έπακρον. Δεν ακούς , δεν μιλάς και δεν βλέπεις.  Δηλαδή βλέπεις αλλά δεν βλέπεις, ακούς αλλά δεν ακούς τίποτα και δεν μιλάς ποτέ για ότι έχεις ακούσει η δει.  Αυτό πραγματικά με βοήθησε πολύ στην πορεία μου και έσωσα πολλές φορές καταστάσεις  με εμπλεκόμενους συναδέλφους έτοιμους να μαλώσουν άσχημα.

 

 

8.Η αδερφή σου είναι γνωστό ότι είναι μοναχή πως αισθάνεσαι για αυτό.

 

Είμαι πολύ υπερήφανος. Και αισθάνομαι όντως την χάρη του θεού να με κυκλώνει γιατί η αδερφή μου όπως ξέρεις είναι 40 χρόνια στο μοναστήρι , από μικρό κοριτσάκι και προσεύχεται για μας και παρακαλάει τον θεό να έχουμε τα καλύτερα στην οικογένεια μας για αυτό και τα έχουμε και είμαι και πάρα πολύ ευχαριστημένος με αυτά που έχω και με αυτό που είμαι. Την βλέπω πολύ συχνά γιατί τις περισσότερες ώρες ελεύθερες που έχω τις αφιερώνω στο μοναστήρι. Γιατί πηγαίνω πρώτον σε περίπτωση που με χρειαστούν κάτι να τους φτιάξω , δεύτερον να διαβάσω, να σκεφτώ ,να κάνω την περισυλλογή μου αλλά και τον αυτοέλεγχο μου.

 

 

9.Γνωρίζουμε πολύ καλά την αγάπη που έχεις στην εκκλησία και την έντονη θρησκευτική σου δραστηριότητα. Κάποια στιγμή βρέθηκε στα χέρια σου ο σκούφος του αγίου Παισίου. Πες τι ακριβώς συνέβη.

 

Είχα την τιμή το 79 να πάω στο Άγιο όρος και να γνωρίσω τον Πατερ Παίσιο από κοντά. Έκτοτε τον συνάντησα άλλες 3 φορές. Τώρα ο σκούφος του Αγίου πως βρέθηκε στα χέρια μου. Ο ίδιος ο άγιος είχε δώσει εντολή σε μία μοναχή όταν φύγει από αυτή την ζωή να δοθεί σε ένα πιστό τον οποίο θα επέλεγε εκείνη και ο οποίος θα του φορούσε στο κεφάλι του ως ευλογία. Όταν πήγα εγώ να τον δω λίγο πριν πεθάνει ήταν πολύ άρρωστος και δεν με άφηναν να τον δω.  Μία μοναχή μου είπε Πέτρο περίμενε λίγο όμως μην φύγεις να δούμε κάτι που θέλουμε . Έφερε λοιπόν  τον σκούφο μου τον φόρεσε και μου ειπε είναι του γέροντα πάρτον και εγώ τις απάντησα μα πως θα πάρω το σκουφί του γέροντα ενώ ακόμα ζει. Και μου απάντησε όχι μας είπε να το πάρεις εσύ. Εκείνη επειδή μου το φόρεσε είδε ότι έκατσε ακριβώς στο κεφάλι μου , ήξερε την μεγάλη αγάπη που είχα στον γέροντα αλλά αι στον μοναχισμό μου το έδωσε. Βέβαια το κρατούσα επτασφράγιστο μυστικό μέχρι που κάποια στιγμή μαθεύτηκε και έτσι κυκλοφόρησε και στα μ.μ.ε. Τώρα ο σκούφος βρίσκεται στο Άγιο όρος δεν τον έχω.

 

 

10. Τι έχεις να πεις για τον διαχωρισμό σε ποιοτικό και εμπορικό θέατρο.

 

Για εμένα όλα μπορεί να είναι ποιοτικά και εμπορικά. Δεν ξέρω πω έχει περάσει αυτό στη συνείδηση κάποιον ανθρώπων και το λένε. Η ποιότητα είναι στον άνθρωπο. Υπάρχουν δουλειές που είναι και τα 2. Δεν τον καταλαβαίνω αυτό τον διαχωρισμό και δεν ισχύει. Για εμένα δεν υπάρχει εμπορικό και ποιοτικό, υπάρχει το θέατρο το οποίο το υπηρετεί ο κάθε καλλιτέχνης και δίνει τον καλύτερο εαυτό του για αυτό.

 

 

11.Μίλησε μας λίγο για τον Μανούσο Μανουσάκη με το οποίο έχεις συνεργαστεί αρκετές φορές και στο παρελθόν.

 

Ο Μανούσος είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος . Είναι ευγενής ,μιλάει με ιδιαίτερη ευγένεια στους  συναδέλφους και χαίρεσαι  να δουλεύεις  μαζί του. Έχει ένα καταπληκτικό μυαλό το οποίο συνεχώς γεννάει  σενάρια , μια αστείρευτη φαντασία  και εξαιρετικά ευφυής.

 

 

12.Τι σημαίνουν για εσένα τα Χριστούγεννα;

 

Αγάπη, ελπίδα και χαρά. Ελπίζω το 2020 να φέρει ειρήνη στον κόσμο και να διώξει την ζήλεια και την κακία από τις καρδιές των ανθρώπων και να τους γεμίσει με αγάπη. Γιατί όταν έχεις αγάπη έχεις τα πάντα.

 

 

13.Μία ευχή για το fey’s style.

 

Εύχομαι ότι καλύτερο. Είναι η καλύτερη ευχή μου είχε πει ένας γέροντας μοναχός , όταν λες ότι καλύτερο είναι ότι καλύτερο για όλα!

 

 

Facebook