Τετάρτη 05.08.2020

Αναστάσης Δεληγιάννης: Από το παρίσι... ως την άκρη του ονείρου παρέα με τον βασιλιά Ντο!

δημοσίευση | 18/10/2019 στην κατηγορία Συνεντεύξεις

Αναστάση μου καλησπέρα,

 

Σε βρίσκουμε να έχεις ολοκληρώσει 2 υπέροχες συνεργασίες στις οποίες υπογράφεις τις χορογραφίες φυσικά και αναφέρομαι στην ‘’Παριζιάνα’’ στο θέατρο Μπρόντγουαιη και στο ‘’Ως την άκρη του ονείρου’’ στο θέατρο Νέος Ακάδημος, και ετοιμάζεις και μία τρίτη ένα παιδικό το ''Βασιλιάς ντο'' . Μίλησε μας για αυτές.

 

Θα ξεκινήσω με την παράσταση ‘’Ως την άκρη του ονείρου’’ της Κέλλυ Σταμουλάκη . Με την Κέλλυ είναι η τρίτη χρονιά που συνεργαζόμαστε . Είναι μία εξαιρετική σκηνοθέτιδα με πολύ αγάπη για το παιδικό θέατρο , η οποία μου έχει διδάξει , πως να αντιμετωπίζω με σεβασμό και αγάπη το παιδί  και το θέαμα που καλούμαστε να παρουσιάσουμε σε αυτό  αλλά και σε ολόκληρη την οικογένεια. Οι μουσικές των παραστάσεων αυτά τα 3 χρόνια ήταν του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα , που μέσα από αυτές οδηγήθηκα να δημιουργήσω ιδιαίτερα όμορφες χορογραφίες.

 

 Η ‘’παριζιάνα’’ είναι για εμένα ένα τεράστιο κεφάλαιο. Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτή την δουλειά γιατί συναντιέμαι  με ένα πολύ ταλαντούχο θίασο, με ένα φανταστικό σκηνοθέτη τον Αντώνη Λουδάρο που ήταν για εμένα ένας φύλακας άγγελος όχι απλά ένας σκηνοθέτης  και φυσικά με τις υπέροχες μουσικές του Κ. Πλέσσα . Η Παριζιάνα είναι ένα έργο ελληνικού ρεπερτορίου όμως εμείς στην αναβίωση του προσπαθήσαμε και το δημιουργήσαμε με  έναν αέρα αμερικάνικου musical . Εμπνευσμένοι λοιπόν από τα musical του εξωτερικού φτιάξαμε  εικαστικά χορογραφικά και σκηνοθετικά ένα ελληνικό έργο βασισμένο σε αμερικάνικα πρότυπα. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα είναι υπέροχο και  εύχομαι να έχει ένα μεγάλο ταξίδι καθώς μόλις ξεκίνησε. Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα της Music and drama productions και με αυτό κάνει την είσοδο της στην θεατρική παραγωγή της Αθήνας.

 

Ο ''βασιλιάς Ντο'' είναι ένα υπέροχο παραμύθι σε μουσική και συγγραφή Μίμη Πλέσσα, το οποίο έχω την χαρά να σκηνοθετήσω και να χορογραφήσω στο θέατρο. Είναι μία ακόμη δουλειά που με συνδέει με τον Μίμη Πλέσσα και με την music and drama productions.Έχω την τεράστεια χαρά να συνεργάζομαι με τον Κώστα Βουτσά, τον οποίο υπερθαυμάζω και έχω ξανασυνεργαστεί μαζί του στο θέατρο Παλλάς. Σύντομα θα σας δώσουμε και το δελτίο τύπου με ολόκληρο το θίασο , ο οποίος είναι πολύ λαμπερός και είναι έτοιμος να μαγεψει τους μικρούς μας φίλους και τισ οικογένειες τους!

 

 

Πως ξεκίνησες και από ποια ηλικία άρχισε η ενασχόληση σου με τον χορό;

 

Στην ηλικία των 18 ετών αποφάσισα ότι ήθελα να ασχοληθώ με τον χορό και συγκεκριμένα με το κλασσικό μπαλέτο. Σπούδασα κλασσικό μπαλέτο και κάπου εκεί άρχισα να ανακαλύπτω την αγάπη μου για το τραγούδι κι έφυγα στην Αγγλία για να σπουδάσω musical . Έπειτα επέστρεψα στην Ελλάδα και έφυγα με μία υποτροφία στην Αμερική.  Και η ζωή τα έφερε έτσι όχι μόνο να παίζω σε θεατρικές παραγωγές αλλά και να τις χορογραφώ. Στην αρχή ως βοηθός  χορογράφος  και έπειτα ως χορογράφος .

 

 

Πως αισθάνεσαι για όλες αυτές τις συνεργασίες με τους Πάνο Μεταξόπουλο,  Caroly Vamos, Δημήτρη Παπάζογλου , Φωκά Ευαγγελινό ;

 

Με τον Πάνο Μεταξόπουλου ήταν η πρώτη μας συνεργασία όταν ήμουν παιδί. Μου έδωσε την πρώτη μου θεατρική δουλειά και θυμάμαι ότι τον ζόρισα και τον κούρασα πάρα πολύ γιατί ήμουν μικρός και είχα τα μυαλά πάνω από το κεφάλι μου αλλά ήταν μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή της πορείας μου και τον εκτιμώ και τον ευχαριστώ πολύ. Με τον Caroly , ο οποίος είναι πολύ φίλος μου και τον αγαπώ πολύ, συνεργαστήκαμε στη σχολή του που ήμουν δάσκαλος και με βοήθησε πολύ μέσα από τις υπέροχες συζητήσεις που κάναμε για τον χορό και την χορογραφία. Ο Δημήτρης με είχε στο μπαλέτο του .Ήταν πολύ μεγάλο σχολείο για εμένα και έχει μία πολύ μεγάλη θέση στην καρδιά μου ως ο πρώτος θεατρικός μου χορογράφος.  Ο Φωκάς έχει φυσικά την μεγαλύτερη θέση στην πορεία μου καθώς ήμουν βοηθός του σχεδόν 10 χρόνια σε πολύ μεγάλες παραγωγές. Ο Φωκάς είναι ο Μέντορας μου , ο δάσκαλος μου  ο άνθρωπος που έχω τις πιο πολλές επιρροές μου και ο άνθρωπος που έχω θαυμάσει πιο πολύ ως δημιουργό.

 

 

Πως καταφέρνεις και τα συνδυάζεις όλα αυτά μαζί και τόσο επιτυχημένα;

 

Δεν ξέρω αν είναι πετυχημένα, ξέρω όμως ότι είμαι πολύ ταγμένος  σε αυτά που κάνω . Όταν κάτι το αγαπάς πολύ και δίνεις όλο σου το είναι  και το χρόνο οδηγεί  στο καλό αποτέλεσμα. Ένας λόγος που πάνε καλά αυτά που κάνω είναι γιατί ποτέ δεν με ενδιέφερε αν θα κάνω επιτυχία και αν θα ακουστώ. Εγώ είμαι ένας εργάτης που πρέπει να κάνω καλά την δουλειά μου , με πειθαρχία και με οργάνωση. Όλοι νομίζω πλέον γνωρίζουν ότι το μεγάλο μου κακό και καλό είναι  ότι είμαι πάρα πολύ πειθαρχημένος και οργανωμένος ταυτόχρονα στις πρόβες μου. Τυχαίνει τα έργα που έχω ασχοληθεί να έχουν γίνει επιτυχίες όμως για εμένα δεν είναι αυτό το ζητούμενο αλλά το αποτέλεσμα και το ταξίδι. Όταν κάποιες φορές έχουμε ζοριστεί κατά την διαδικασία της δημιουργίας ενός έργου, είμαι πάρα πολύ στενοχωρημένος και σχεδόν δυστυχής. Θεωρώ ότι η δουλειά μας είναι ένα όνειρο και έτσι πρέπει να συμβαίνει, ονειρικά.

 

 

Θέλω να μου μιλήσεις για το κομμάτι της διδασκαλίας στο χορό.

 

Η διδασκαλία στο χορό για εμένα κρατάει πάνω από 20 χρόνια. Είναι το βασικό μου επάγγελμα , γιατί έχω την  χορωδία μου , έχω την ομάδα χορού δουλεύω στα θέατρα ως σκηνοθέτης και χορογράφος , τραγουδάω σε συναυλίες και παραστάσεις και  όταν με ρωτάνε ποια είναι η εργασία σας ,απαντώ δάσκαλος χορού. Η εκπαίδευση και η διδασκαλία είναι η δουλειά που με έχει στηρίξει όλα τα χρόνια της ζωής μου. Αγαπώ πολύ τα παιδιά αλλά πολλές φορές θυμώνω και γίνομαι αυστηρός δάσκαλος. Είναι πολύ σημαντικό το έργο σου να μην μένει μόνο για ένα εξάμηνο πάνω σε μία σκηνή αλλά να βρίσκεται πάνω στα σώματα των παιδιών. Είναι πολύ ιερό πράγμα για εμένα οι διδασκαλίες δεν είναι το extra μου.

 

 

Ποια ήταν τα πρώτα και πιο κρυφά σου όνειρα όταν ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον χορό;

 

Δεν είχα σκεφτεί ποτέ καταρχήν ότι θα έφτανα εδώ που είμαι σήμερα. Ειλικρινά πίστευα ότι πάντα θα χορεύω , θα είμαι  ένας χορευτής η ένας musical performer. Ειλικρινά δεν κατάλαβα πως έφτασα να χορογραφώ, οπότε και τα όνειρα μου ήταν πολύ διαφορετικά. Μου λείπουν εκείνα τα πιο ανέμελα όνειρα! Αλλά δεν μετανιώνω με τίποτα για αυτό που ζω τώρα.

 

 

 Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το χορό;

 

Μεγάλη κουβέντα. Τα νέα παιδιά θα τα συμβούλευα να είναι υπομονετικά και καλά δομημένα. Ο χορός είναι μία πολύ όμορφη τέχνη αλλά θέλει πολλές θυσίες και ενασχόληση και φυσικά σπουδή. Ζούμε στην εποχή της αναγνωρισιμότητας , της επιφάνειας και του εύκολου , με αποτέλεσμα τα νέα παιδιά να έχουν σαν στόχο την διασημότατα πράγμα που είναι  λάθος. Η δουλειά των καλλιτεχνών δεν είναι ούτε οι συνεντεύξεις , ούτε οι φωτογραφίσεις,. Η δουλειά μας είναι η σκηνή , να είσαι καλός στην σκηνή . Ανέβα στην σκηνή και δείξε πόσο λαμπερός και υπέροχος είσαι!

 

 

Πως είναι τα πράγματα στην χώρα μας για τον χορό. Πιστεύεις ότι ένας χορευτής μπορεί να πορευθεί και να πετύχει στην χώρα μας η πρέπει να φύγει  για το εξωτερικό;

 

Επειδή έχω σπουδάσει  στην Αγγλία και έκανα   ένα mini master στην Βοστώνη , θέλω να σου πω ότι η χώρα μας είναι πάρα πολύ ψηλά εκπαιδευτικά στο χορό και στο musical πλέον. Δεν είναι σίγουρα μια φτηνή εκπαίδευση . Θεωρώ ότι η μέκα του musical είναι το Λονδίνο οπότε όποιος μπορεί να συνεχίσει μετά από εδώ τις σπουδές του και στο εξωτερικό θα βοηθηθεί πάρα πολύ!

 

 

Τι είναι πιο δύσκολο χορογράφος , χορευτής ή δάσκαλος χορού;

 

Και τα τρία είναι εξίσου δύσκολα. Όταν αγαπάς την δουλειά σου πάντα θα έχεις άγχος για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μπορείς να επιτύχεις.

 

 

Τι σε εμπνέει ως χορογράφος;

 

Η μουσική και ο στίχος! Φυσικά όμως και το υλικό που έχεις, δηλαδή ο θίασος.

 

 

Έχεις σκεφτεί την ζωή σου χωρίς χορό;

 

Φυσικά! Όλα αυτά που ζούμε είναι πολύ όμορφα αλλά η ζωή μας δεν είναι μόνο το επάγγελμά μας! Είμαι πολύ έτοιμος να συνεχίσω την ζωή μου σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα με την ίδια θέρμη την ίδια χαρά και ζήλο ως άνθρωπος απέναντι στην ζωή και την φύση που μας χάρισε αυτό το υπέροχο δώρο!

 

Ποι'α είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;

 

Να ασχοληθώ όλο το χρόνο με την εκπαίδευση , να επιστρέψω στις σχολές που διδάσκω και στις μικρότερες παραστάσεις που έχω για χριστούγεννα και σιγά σιγά να τακτοποήσω και τις παραστάσεις του καινούριου έτους μετά την πρωτοχρονιά!

 

Μία ευχή για το fey’s style;

 

Εύχομαι να είστε πάντα κοντά μας στις μεγάλες στιγμές μας, διότι έχουμε ανάγκη  από καλούς ανθρώπους να μοιραζόμαστε τις χαρές μας !

 

 

 

photo: Κωνσταντίνος Ιωάννου